09/10/2014
Στα 25 δισ. οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

 

Σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015-16, όπως αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται το 2015 και εκτιμάται στο 10% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 18 δισ., ποσό που η Αθήνα θα κληθεί να καλύψει με εξόδους στις αγορές σε περίπτωση που αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου και δεν υπάρξει συμφωνία για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αντίθετα, η «τρύπα» μειώνεται σημαντικά το 2016, σε περίπου 7 δισ. (4,3% του ΑΕΠ), λόγω συρρίκνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Την ίδια στιγμή πάντως
, το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το 2015-16 (3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) όσο και για το 2017 (4,5%).

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη το ΔΝΤ προέβλεψε πως η Ελλάδα θα πετύχει και τον στόχο ανάπτυξης για το 2015, ήτοι 2,9%, ο οποίος αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημόσιου χρέους όμως, το Ταμείο διαφωνεί ξεκάθαρα με τις προβλέψεις της Αθήνας για μείωσή του στο 168% του ΑΕΠ το 2015, αντιτείνοντας πως θα διαμορφωθεί στο 171%.

Η τοποθέτηση του Ταμείου έρχεται λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους.

Η συμφωνία Eurogroup-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβλέπει τη συρρίκνωσή του «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022, με το Ταμείο να έχει σταθερή θέση πως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν για την ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος στήριξης.

Δημοσιονομική πολιτική και απασχόληση

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η δυνατότητα καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημοσιονομική πολιτική να στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο διαπιστώνει πως σε ανεπτυγμένες οικονομίες η νεανική απασχόληση μπορεί να ενισχυθεί με μια «προσεκτικά σχεδιασμένη» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους.

Θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας μπορούν να έχουν και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων που καταβάλουν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις ή ακόμα να συμβάλει στην αποζημίωση εργαζόμενων που υφίστανται τις συνέπειες.

Ωστόσο, το Ταμείο υπογραμμίζει πως οι ευεργετικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, και τα κόστη θα πρέπει να «είναι περιορισμένα σε μέγεθος και διάρκεια».

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90