23/07/2015
Το πρώτο ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο αύριο - Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία υπό την πίεση της Τρόικας

 

Σε ρυθμούς τρόικας κινείται και πάλι... η Αθήνα. Οι επικεφαλής των ελεγκτών Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρούφερ από την ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκπρόσωπος από τον ESM αναμένεται να πιάσουν δουλειά από το τέλος της εβδομάδας, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας -όπως επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση- έως τις 20 Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλουν να εφαρμόσουν το παλαιό μοντέλο διαπραγματεύσεων και αξιολόγησης, με συναντήσεις στα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενδεχόμενο το οποίο επιχειρεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποκρούσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, ως μια συμβιβαστική λύση είναι όλες οι συναντήσεις να γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν επιβεβαιώνεται -ούτε διαψεύδεται όμως- από καμία εμπλεκόμενη πλευρά, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι ο χώρος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ο χρόνος

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος. Το δεύτερο, τα ίδια τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο δάνειο, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και τα 86 δισ. ευρώ.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χωρίς να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας οι δανειστές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ίδια μέσα κρίνεται πρακτικά αδύνατο.

Γι' αυτό, άλλωστε, κυβέρνηση και δανειστές έχουν προσδιορίσει ως μεγάλο στοίχημα την ολοκλήρωση της συμφωνίας το αργότερο στις 19 Αυγούστου.

Ασχετα με το αν οι ελεγκτές της τρόικας θα περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο ή θα οριστεί ένα κεντρικό σημείο συσκέψεων στο οποίο θα προσέρχονται οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και οι απαραίτητοι για την παροχή στοιχείων υπηρεσιακοί παράγοντες, τα «επικίνδυνα» σημεία είναι προδιαγεγραμμένα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι η κεντρική πηγή άντλησης δεδομένων. Τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα συνοδεύουν τους επικεφαλής, θα συλλέξουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κενό, το έλλειμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, τα ταμειακά διαθέσιμα, το δημόσιο χρέος αλλά και για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Εργασίας αποτελεί επίσης πηγή άντλησης στοιχείων, καθώς στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το ασφαλιστικό και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αποτελούν σημεία αιχμής. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, ότι πολυπληθές κλιμάκιο των ξένων θα ακροβολιστεί στις τράπεζες προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων (διανύουμε ήδη την τέταρτη εβδομάδα των capital controls), ενώ συναντήσεις αναμένονται και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μέτωπο του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαπραγμάτευση επίσης αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, καθώς στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων τα κλιμάκια των ελεγκτών θα συντάξουν έκθεση με τις παρατηρήσεις τους, την οποία θα αποστείλουν σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Σάββατο, έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής στην Ουάσιγκτον για τις 10 Αυγούστου, προκειμένου έως τις 20 του επόμενου μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες με την τελική μορφή του Μνημονίου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη σημάνει συναγερμός, με τα στελέχη να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Πλεόνασματα

Μόνο οι συζητήσεις για τους στόχους που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι θα είναι ατέρμονες, από τη στιγμή που οι θεσμοί εμμένουν στην τελευταία τους πρόταση για 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018. Για την ελληνική πλευρά οι στόχοι αυτοί συνιστούν «βουνό», εκτιμώντας ότι αυτοί θα πρέπει να χαμηλώσουν στο 0,85% για το 2015, 1,8% για το 2016, λίγο κάτω από το 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018, έτος που ολοκληρώνεται η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Βασικό επιχείρημα της Αθήνας για άμεσο «κούρεμα» αυτών των στόχων θα είναι η ύφεση και ο κίνδυνος που καραδοκεί για την χώρα να παραμείνει το ΑΕΠ της σε αρνητικό πρόσημο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούν την φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 3,7% με 4%.

Η Αθήνα θα περιμένει τις αντιπροτάσεις των δανειστών και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στόχους και τα μέτρα θα προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019, που θα αντικαταστήσει τον σημερινό προϋπολογισμό και θα παρακολουθεί με ευλάβεια το οικονομικό επιτελείο.

Σημείο συνάντησης

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλουν να εφαρμόσουν το παλαιό μοντέλο διαπραγματεύσεων και αξιολόγησης, με συναντήσεις στα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενδεχόμενο το οποίο επιχειρεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποκρούσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, ως μια συμβιβαστική λύση είναι όλες οι συναντήσεις να γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.

Αποστολή εκθέσεων

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων τα κλιμάκια των ελεγκτών θα συντάξουν έκθεση με τις παρατηρήσεις τους, την οποία θα αποστείλουν σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90