03/10/2014
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

 

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του έτους δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή διατηρούν ανενεργά «μπλοκάκια», δηλαδή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το μέτρο αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιτηδευματίες που κάθε χρόνο υποχρεώνονται να πληρώνουν το τέλος, ακόμη και αν δεν έχουν αποκτήσει ούτε ένα ευρώ εισοδήματος, με μοναδικό κριτήριο ότι εμφανίζονται «ενεργοί» στην εφορία και έχουν «ανοικτά» βιβλία. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για ατομική επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως, ενώ για κάθε υποκατάστημα φθάνει τα 600 ευρώ τον χρόνο. Για τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Αντίθετα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους περιμένουν επιστροφή φόρου, αφού από την 1η Οκτωβρίου «ξεπαγώνουν» οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όσοι επομένως δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά τον συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις, προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.

Αλλαγές όμως σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, αφού φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την υποβολή των τιμολογίων για όλες τις συναλλαγές κάθε μήνα.

Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων θα πρέπει να τις υποβάλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Την ίδια ώρα καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές της ΓΓΔΕ όσον αφορά στη χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ΔΙΑΣ, δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.

Οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα. Η ΓΓΔΕ βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
Παράλληλα με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, διευκρινίζει σειρά θεμάτων, που αφορούν στην έκπτωση δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών άνω του ποσού των 500 ευρώ και την υποχρέωση εξόφλησης των σχετικών παραστατικών με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Ειδικότερα:

Γίνεται δεκτός ο λογιστικός συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων άνω των 500 ευρώ ως τρόπος εξόφλησης, χωρίς να απαιτείται η χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής για την έκπτωσης δαπάνης.

Η εκκαθάριση στην περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου, εξοφλείται με τραπεζικό μέσο πληρωμής, εφόσον το προς απόδοση ποσό μετά την αφαίρεση της προμήθειας του εντολοδόχου ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των πληρωμών σε ημέρες και ώρες πέραν του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απομακρυσμένες περιοχές, πρόσωπα που δεν διαθέτουν τα μέσα για την ηλεκτρονική εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών κ.λπ.), όπου γίνεται δεκτό ότι αρκεί ο προμηθευτής να καταθέσει τις εισπράξεις σε μετρητά εντός δύο εργάσιμων ημερών.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90