22/07/2015
Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ισχύ τα capital controls

 

Έως τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο αναμένει την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg. Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδοτική ομαλότητα θα επιστρέψει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν δηλαδή κλείσει η οριστική τριετής συμφωνία με τους εταίρους, μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ακόμα ότι ο κίνδυνος του Grexit θα εξακολουθεί να ισχύει, έως ότου υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά με μικρότερο κίνδυνο. 

Για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ επεσήμανε ότι είναι σημαντικές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι (λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων) είναι ευκαιρία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική στροφή των πολιτών προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

Πηγή: www.news.gr


efm_728x90