03/10/2014
Πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων αξιόγραφων σχεδιάζει να εφαρμόσει η ΕΚΤ

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων αξιόγραφων του ιδιωτικού τομέα φέτος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στη Νάπολη ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα, διευκρίνισε ο Ντράγκι, θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να «διευκολύνει τις πιστώσεις» να χορηγηθούν στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε επίσης ότι στο πρόγραμμα αγοράς εκ μέρους της ΕΚΤ αξιογράφων από ιδιωτικές τράπεζες (ABS) θα συμπεριληφθούν τιτλοποιημένα δάνεια τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά το ότι δεν θεωρούνται καν επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης.

O Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η αγορά των τίτλων
από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα γίνει παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο) και εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90