18/07/2015
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESΜ) αποφάσισε και επισήμως την Παρασκευή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έως 86 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Η ανακοίνωση, την οποία αναμένεται να επικυρώσει με έτερη ανακοίνωση του και το Eurogroup μετά το πέρας τηλεδιάσκεψης, τερματίζει μία εβδομάδα θυελλωδών διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

Ο ESM ανακοίνωσε πως ενέκρινε επί της αρχής απόφαση για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου. Η σχετική απόφαση ακολουθεί την κοινοβουλευτική έγκριση που απαιτήθηκε από ορισμένα κράτη-μέλη του ESM.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αναφέρεται ότι «η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Σταθερότητας (MoU), το οποίο θα καταγράφει λεπτομερώς τις συμφωνηθείσες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις ή τους όρους πολιτικής που συνδέονται με τη διευκόλυνση της χρηματοπιστωτικής συνδρομής του EMS».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία διάσωσης θα τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Αυγούστου.

Οι «28» της ΕΕ ενέκριναν ταυτόχρονα την έκτακτη χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείου το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα πέραν του Ιουλίου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90