30/09/2014
Ατελείωτες ουρές στις τράπεζες για τον ΕΝΦΙΑ - Λήγει σήμερα η προθεσμία

 

Τις δόσεις δύο φόρων, την πρώτη του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη του φόρου εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν μέχρι και σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Στις τράπεζες χθες επικρατούσε το αδιαχώρητο και οι πολίτες χρειάστηκε να περιμένουν ακόμα και πάνω από μιάμιση ώρα στην ουρά για να εξυπηρετηθούν, ενώ σήμερα η εικόνα αναμένεται να είναι χειρότερη, με τους φορολογουμένους που θα σπεύσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με την εκπνοή της προθεσμίας. Η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών γίνεται και στα ΕΛΤΑ, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες σε 59 επιλεγμένα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τους φόρους μέχρι και τις 8:30 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη πρόβλημα προέκυψε ξαφνικά με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Φορολογούμενοι που εισήλθαν στο Taxisnet για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι δεν υπήρχαν στους λογαριασμούς τους. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το πρόβλημα και δηλώνουν ότι θα αντιμετωπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Μόνο από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που λήγουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά την είσπραξη περισσότερων από 1,5 δισ. ευρώ (450 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ και πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος).

Πάντως, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι εκπτώσεις θα πρέπει να καταβάλουν σήμερα οι οικονομικά αδύναμοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Για τους φορολογούμενους αυτούς εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου όσοι είχαν υποπέσει σε λάθη να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ειδικότερα:

1. Στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση δηλώσεων Ε9, προκειμένου να υπολογιστούν οι εκπτώσεις του φόρου κατά 50% ή 100% για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και η μείωση κατά 20% του ΕΝΦΙΑ για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

2. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τις πληροφορίες για τους φορολογούμενους που δικαιούνται τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που προβλέπει ο νόμος, από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων. Σκοπός της υπηρεσίας είναι να προσέλθουν όσο το δυνατόν λιγότεροι φορολογούμενοι στις ΔΟΥ. Για να εντοπίσουν τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα για τα οποία ισχύει η έκπτωση του 20%, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αντλήσουν στοιχεία από τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, τα υποβληθέντα φορολογικά έντυπα Ε2 και τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90