29/09/2014
Καλές οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel

 

Καλές προοπτικές για το ελληνικό χρέος, βλέπει άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην αυριανή έντυπη έκδοση. Όπως αναφέρεται, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ' ότι έχει αρχικά προβλεφθεί.

Θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ότι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος
Το περιοδικό επικαλείται κύκλους της τρόικας οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το μερίδιο το ποσοστό των χρεών σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειωθεί ως το 2022 κάτω από το ποσοστό του 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια
Αιτία για τις «καλές προοπτικές» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ότι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος.
Το περιοδικό επισημάνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση διαθέτει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.


Χρειάζεται συμφωνία των δανειστών

                                                                         
Όπως υπενθυμίζει το Spiegel ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένα τα 11 δις ευρώ από προηγούμενο πακέτο βοήθειας. Εδώ προφανώς το περιοδικό εννοεί το “μαξιλαράκι” των 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τo οποίo προβλέπεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δις ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90