26/09/2014
Διαφυγόντα έσοδα άνω των 700 εκατ. ευρώ από τo λαθρεμπόριο τσιγάρων

 

Την προσεκτική επανεξέταση του πλαισίου που διέπει τη φορολόγηση των καπνικών ζητούν οι καπνοβιομηχανίες προκειμένου να μπει φρένο στην αύξηση του λαθρεμπορίου αλλά και να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι καπνοβιομηχανίες μάλιστα επικαλούνται μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία δείχνει ότι μία πιο ισορροπημένη φορολόγηση των καπνικών θα συμβάλει στην τόνωση των δημόσιων εσόδων ενώ παράλληλα θα έχει θετικές επιδράσεις στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε πριν από λίγο, τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος το 2013 από τα καπνικά ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβούν αυτό το νούμερο.

Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η σημερινή δομή της φορολόγησης των καπνικών είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος πωλήσεων κατά την περίοδο 2009-2013 να υποχωρήσει κατά 36% και η αξία των πωλήσεων κατά 52%, ενώ την ίδια ώρα το λαθρεμπόριο τσιγάρων έφτασε να καλύπτει το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης), Νίκος Νεχαμάς, με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στρατηγικά σχεδιασμένες και προβλέψιμες όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι περαιτέρω αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου και σε λιγότερα κυβερνητικά έσοδα.

Η μελέτη αναφέρει:

Κατά το διάστημα της τελευταίας 5ετίας, κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι Κυβερνήσεις έκαναν πολλές μετατροπές στη φορολογία των Καπνικών και αύξησαν σημαντικά τη φορολογία. Αυτό τις περισσότερες φορές έγινε «πυροσβεστικά» για να καλυφθούν κενά στον προϋπολογισμό, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στρεβλώσεις, όπως το λαθρεμπόριο το οποίο αυξήθηκε από 5% το 2009 σε ποσοστό άνω του 20% σήμερα. Το λαθρεμπόριο, εκτός του ότι δημιουργεί περιβάλλον ανομίας, οδηγεί και σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων, όπως δείχνουν και τα σενάρια που παρουσιάστηκαν από το ΙΟΒΕ.

Από εδώ και εμπρός και δεδομένης της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι οι Κυβερνητικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στρατηγικά σχεδιασμένες και προβλέψιμες, όπως συμβαίνει και στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, όπως δείχνει και η παρουσίαση, θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου και λιγότερα κυβερνητικά έσοδα.

Να μην παγιωθεί το λαθρεμπόριο σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και για ν' αναστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη φορολογία, ώστε σε συνδυασμό με τα αστυνομικά μέτρα να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90