26/09/2014
Νέα μείωση εμφάνισαν οι χορηγήσεις δανείων τον Αύγουστο

 

Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν οι χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 3,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες να περιοριστεί στα 213,5 δισ. ευρώ, από 221,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2013.

Πιο αναλυτικά, το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 101,1 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς αυτές, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να διαμορφωθεί σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούλιο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,8% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 123 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 453 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -7,4%.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε τον Αύγουστο στα 99,1 δισ. ευρώ από 102,9 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η χρηματοδότηση των ιδιωτών ήταν αρνητική κατά 262 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί στα 70,1 δισ. ευρώ από 72 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ αυτό των καταναλωτικών δανείων έχει μειωθεί στα 27,6 δισ. ευρώ από 29,1 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με αυτά το απόθεμα των καταθέσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 164,2 δισ. ευρώ, από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Στις αρχές του έτους το σύνολο των καταθέσεων είχε περιοριστεί στα 161 δισ. ευρώ.

ΤΧΣ, τράπεζες και καταθέσεις επί τάπητος στη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - Στουρνάρα

Η γενικότερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι κυβερνητικές δηλώσεις, πρωτίστως του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, περί φυγής καταθέσεων σε περίπτωση που η ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη και τους βουλευτές, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι, όχι μόνο το τμήμα οικονομικής πολιτικής, αλλά όλα τα τμήματα του κόμματος πραγματοποιούν και θα εντείνουν τις επαφές τους με θεσμικά όργανα προκειμένου να εμπεδωθεί η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία ότι «κάθε θεσμικός παράγοντας πλέον θα ελέγχεται» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβέρνηση εν αναμονή».
 
Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης αφορούσε την προοπτική αξιοποίησης των εναπομεινάντων πόρων του ΤΧΣ. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την θέση του κόμματος υπέρ του κρατικού ελέγχου του ΤΧΣ , ενώ ο κ. Δραγασάκης έθεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθούν τα 10 δισ. ευρώ που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση για δημοσιονομικους σκοπούς, τα οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει αφήσει να «λιμνάζουν» στο ΤΧΣ.
 
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ενώ τονίστηκε στον κ. Στουρνάρα ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει κανένας φόβος για φυγή καταθέσεων» σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Στουρνάρα ήταν εν γνώσει καθώς είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90