20/09/2014
Χαρδούβελης: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα - Το εισόδημα των πολιτών θα αυξηθεί

 

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λίγο μετά την ομιλία του στο Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου όπου ολοκληρώθηκε σήμερα το 9ο Road Show του χρηματιστηρίου Αθηνών.

O κ. Χαρδούβελης επεσήμανε επίσης πως δεν υπάρχει κίνδυνος η ελληνική οικονομία να πάει προς τα κάτω. «Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουνε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Παράλληλα τόνισε «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά - σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την Ελληνική οικονομία. Ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και φυσικά τα σπρεντ θα πέφτουν».

Σε ερώτηση αν επιβληθούν άλλα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ελληνικής οικογένειας ο κ. Χαρδούβελής ήταν κατηγορηματικός. «Όχι έχουμε ξεφύγει. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους εμφανίστηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του "road show" που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, "δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους". Ο ίδιος σημείωσε, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ότι "Ολες οι πιθανότητες είναι αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές".

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, επεσήμανε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίησή της θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη. 

Tο μέλλον της χώρας θα διαμορφωθεί κατά το ερχόμενο τρίμηνο

Η προσδοκώμενη θετική έκβαση της «τελευταίας αξιολόγησης» της τρόικας, τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσει την αφετηρία της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία «θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους». Θα είναι η εξέλιξη που θα δώσει το «διαβατήριο αξιοπιστίας» για την πλήρη επανένταξη της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. «Με άλλα λόγια, το μέλλον της χώρας θα διαμορφωθεί το ερχόμενο τρίμηνο»δηλώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η τρόικα, όπως την ξέραμε ως τώρα, τελειώνει στο τέλος του 2014, εφόσον τελειώνει και το μνημόνιο, όσον αφορά την ΕΕ» προσθέτει ο αξιωματούχος και επαναλαμβάνει τη δήλωση του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων σαν αυτά της Ελλάδας, πρέπει να γίνει αμιγώς ευρωπαϊκός, χωρίς την επέμβαση ξένων παραγόντων».
Επίσης, χαρακτηρίζει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «την πιο πολιτική που έχει υπάρξει ποτέ» και το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, που ανατέθηκε στον Δ. Αβραμόπουλο, «το πιο σημαντικό που έχει αναλάβει Ευρωπαίος Επίτροπος».

Πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση της φορολογίας, σημειώνει, ενώ για τη βελτίωση του κράτους λέει πως«προϋποθέτει αξιολογήσεις και αξιοκρατία, για τα οποία ορισμένοι ούτε που θέλουν ν ακούσουν».Αναφερόμενος στη συμβολή της Task Force στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, σημειώνει ότι δεν φτάνουν οι προτάσεις της, αλλά «πρέπει να εφαρμόζονται και από την ελληνική πλευρά».

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90