20/09/2014
Στο ζενίθ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο

 

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι όφειλες που άφησαν απλήρωτες οι πολίτες τον Αύγουστο, καθώς ξεπέρασαν το 1,4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο αγγίζουν τα 69,2 δισεκ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Αυγούστου φθάνουν τα 8,6 δισεκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

• Ληξιπρόθεσμα: Από 7,237 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στα 8,654 δισ. ευρώ.
• Εισπράξεις: Στο οκτάμηνο εισπράχθηκαε, μέσω ρυθμίσεων, απειλών κατασχέσεων ή κατασχέσεων 1,238 δισ. ευρώ από τα «παλιά» ληξιπρόθεσμα και επιπλέον 1,146 δισ. ευρώ από τα φρέσκα.
• Διαγραφές: Ως ανεπίδεκτα είσπραξης διεγράφησαν -με αυστηρές διαδικασίες οι οποίες περιγράφονται στον σχετικό νόμο- ληξιπρόθεσμες οφειλές 705 εκατ. ευρώ από τα παλιά και 98 εκατ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα.
• Έλεγχοι μεγάλου πλούτου: Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.066 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (λίστα Λαγκάρντ, εμβάσματα, offshore και άλλες υποθέσεις ιδιαίτερα μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος). Στο τέλος Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί 479 έλεγχοι. Συνολικά βεβαιώθηκαν 184,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα 46,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,4%).
• Έλεγχοι πόθεν έσχες ελεγκτών: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εσωτερικών ελέγχων πόθεν έσχες για διευθυντές, ελεγκτές και επόπτες. Έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 49 έλεγχοι πόθεν έσχες για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 35 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.
• Ξέπλυμα: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν αποστείλει στο οκτάμηνο 195 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και επιπλέον 119 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90