16/09/2014
Αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Ανάγκη εθνικής διαπραγμάτευσης

 

Την ανάγκη εθνικής διαπραγμάτευσης και συναίνεσης επισήμανε χθες ο Ευάγγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχει ένας εθνικός διχασμός», εξαιτίας της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει τον εύκολο ρόλο της δημαγωγίας και της παροχολογίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξερχόμενος από το Μαξίμου και αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον Γκ. Χαρδούβελη για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τονίζοντας ότι «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα, τα οποία δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας».

Η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκε στην πορεία της οικονομίας, στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2015 και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσα συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συνδιαμορφωθεί μια κοινή πρόταση, αλλά και ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις πιέσεις των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ερωτηθείς μάλιστα ο κ. Βενιζέλος για τις αλλαγές που ζητά η τρόικα στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος και πως οι όποιες αλλαγές θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, τόνισε, «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα τα οποία δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας» και δήλωσε αισιόδοξος, αφού όπως είπε «μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας, γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σημαντικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά οφθαλμοφανή επιτεύγματα». Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου εν όψει της έλευσης της τρόικας, αλλά και στον απόηχο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ συζητήθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου έκανε λόγο για μια εθνική προσπάθεια που θα κατατείνει στην «οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία κούραση στον ελληνικό λαό, μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών, προσθέτοντας πως «τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα, για αλλαγή του κλίματος».

ΣΥΣΚΕΨΗ
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και ο τρόπος αντιμετώπισης της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της μεταπολίτευσης, το ρόλο της δημαγωγίας και της παροχολογίας», μία προσέγγιση, όπως είπε, που «είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια. Τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει κόπωση και χρειάζεται μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε».

Ερωτηθείς, τέλος, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επανέλαβε ότι το ζήτημα περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία, αλλά προέταξε χρονικά το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά», σημείωσε για να προσθέσει πως «χρειάζονται θεσμικές λύσεις και αυτές ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Άρα, κατέληξε, «ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90