15/09/2014
Κρίσιμο ραντεβού των τραπεζιτών με την ΕΚΤ – Στην τελική ευθεία τα stress tests των τραπεζών

 

Τα stress tests των τραπεζών, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται λίγο πριν από την τελική ευθεία. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους (μία από τις τρεις Παρασκευές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα, λένε έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, που επισημαίνουν πως οι πιθανές ημερομηνίες είναι τρεις 17 ή 24 ή 31 Οκτωβρίου.

Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την αποστολή των στοιχείων προς τις αρχές την περασμένη Τρίτη και ήδη με τον τρόπο αυτόν έφεραν σε πέρας τις δύο από τις τέσσερις φάσεις που ακολουθούν πριν από την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης. Ασφαλώς όπως διευκρινίζουν έγκυροι τραπεζίτες, η ΕΚΤ και η ΕΒΑ έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή συμπληρωματικά στοιχεία από τις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες μετέχουν στα stress tests.

Tα μεγέθη που έχουν ήδη αποσταλεί από τις τράπεζες προς τις ευρωπαϊκές αρχές θα αρχίσουν να εισέρχονται στη «μηχανή της επεξεργασίας», προκειμένου να καταγραφούν τα αποτελέσματά τους σε ακραίες καταστάσεις που μπορεί να ισχύσουν δυνητικά για τις οικονομίες των χωρών-μελών και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Έλεγχος ποιότητας
Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, που θα αποτελέσει μία από τις βάσεις των στοιχείων των stress tests. Εν συνεχεία θα προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω εξυγίανσης του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων .

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις τρεις αυτές διαδικασίες -ποιότητα ενεργητικού, stress tests και πιθανή λήψη περαιτέρω προβλέψεων θα συγκερασθούν σε μία διαδικασία που ονομάζεται join up (πάντρεμα) για να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα για την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο. Εφόσον ανακύψει ανάγκη για λήψη περαιτέρω προβλέψεων για τις τράπεζες, αυτές θα αποκτήσουν ακόμη πιο υγιή ισολογισμό, ωστόσο αυτό θα αποτελέσει κόστος για τα κεφάλαιά τους.

Στη συνέχεια, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες μία έως δύο εβδομάδες, οι 128 τράπεζες θα έχουν κατά μόνας ραντεβού με τους επόπτες της ΕΚΤ, προκειμένου να συζητηθούν τα καταρχήν αποτελέσματα από τα tests και οι τράπεζες να συμφωνήσουν ή να παραθέσουν επιχειρηματολογία για την κεφαλαιακή επάρκεια που θα έχει προκύψει με τη διαδικασία αυτήν από το τελικό στάδιο της άσκησης προσομοίωσης.

Κεφαλαιακές ανάγκες
H τελική επεξεργασία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια από την ΕΚΤ και την EBA, η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών για τον σκοπό αυτόν και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνουν όλες οι εκθέσεις των διεθνών οίκων, δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, με δεδομένο πως οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν, αν προκύψουν, θα καλυφθούν τόσο από τις αναδιαρθρώσεις που διενεργούνται ήδη όσο και από τις αυξήσεις κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θέλουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα και επομένως δεν διενεργούν προβλέψεις, ωστόσο οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι πραγματοποιούν συνεχώς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, από τις οποίες προκύπτει το παραπάνω συμπέρασμα.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός πως ενώ οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων ποικίλλουν, όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ούτε στο κανονικό ούτε στο ακραίο σενάριο της άσκησης προσομοίωσης. Ορισμένες μάλιστα εκθέσεις διεθνών οίκων βρίσκουν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σαφώς υπέρτερα των αποτελεσμάτων των tests, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.

Υπενθυμίζεται πως τα stress tests θα πραγματοποιηθούν με βάση στατιστικά στοιχεία των τραπεζών στο τέλος του 2013, ενώ η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες και δυναμικά στοιχεία ισολογισμών.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός πως η ΕΚΤ που αναλαμβάνει μετά τα stress tests σε συνεργασία με την EBA την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, προτίθεται να επιβάλει σε ετήσια βάση ασκήσεις προσομοίωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο της ομοιογένειας των στοιχείων που οι τελευταίες θα δημοσιοποιούν.

Ετήσιος έλεγχος
Όπως όμως εξηγούν στην «Η» έγκυροι τραπεζίτες, στόχος των ευρωπαϊκών αρχών είναι αυτή η διαδικασία να γίνει πιο ευέλικτη και να αποτελέσει μελλοντικά διαδικασία ρουτίνας, άλλως πώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιώνεται σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως τουλάχιστον την φαντάζονται οι τράπεζες, θα είναι η συνεχής τροφοδοσία μιας βάσης δεδομένων με τα αναλυτικά στοιχεία των τραπεζών, ώστε να γίνονται οι σχετικοί υπολογισμοί και να προβαίνουν οι τράπεζες σε διορθωτικές ενέργειες, όποτε απαιτείται.

Μάλιστα είναι πιθανόν η διαδικασία που θα θεσπισθεί μελλοντικά να μην απαιτεί και τη συνεχή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των tests, ιδιαίτερα όταν από αυτά προκύπτει πως δεν απαιτούνται κινήσεις αναθεώρησης από την πλευρά των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία από την οποία διέρχονται στην παρούσα φάση οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα βαριά και απαιτούνται πολλές ανθρωποώρες, πολλών τμημάτων εργασίας, των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το βέβαιο είναι πως τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και της EBA θα ελέγχονται ομοιογενώς και με συχνές διαδικασίες.

Οι ελληνικές τράπεζες από το 2010 και εντεύθεν είναι σε διαρκή έλεγχο λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως εκτίθενται σε διαρκείς σκληρές ασκήσεις προσομοίωσης σε δυσμενή σενάρια.

Μετά τη διαδικασία που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με άλλα εξίσου σημαντικά θέματα του προγραμματισμού τους όπως οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και κυρίως των επιχειρηματικών τους δανείων, όπως επίσης και η διαδικασία της πλήρους ιδιωτικοποίησής, τους που αφορά σημαντικά τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90