13/09/2014
Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors

 

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε, όπως αναμενόταν, το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poors. Ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα. Επίσης, ο οίκος αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαθέτει αποθεματικό ικανό να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Οι αναλυτές του οίκου προχώρησαν στην αναβάθμιση της χώρας κατά μία βαθμίδα και πλέον η Ελλάδα αξιολογείται από τον S&P με «Β» αντί για «Β-».  Επίσης, ο S&P ανακοίνωσε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές», που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν δείχνει διάθεση άμεσης αναβάθμισης ή υποβάθμισής της.

Επίσης ο διεθνής οίκος προβλέπει  ανάπτυξη από το 2015 (συγκεκριμένα μιλά για ύφεση στην Ελλάδα και το 2014) τονίζοντας ότι περιμένει από την επόμενη χρονιά η οικονομία ν'Α  αναδυθεί μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. «Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017», αναφέρει ο S&P στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η γερμανική Commerzbank εκτιμούσε ότι είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, καθώς και η βελτίωση των προοπτικών της (outlook) σε "θετικές.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90