13/09/2014
Να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από μνημονιακές δεσμεύσεις ως την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Ιανουάριο, δεσμεύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση
, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά για να προχωρήσουν χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας.

Προσέθεσε πως για στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις οι πολίτες πρέπει να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται, συνεπώς οι στόχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και οι επενδύσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι προχωράμε καλά, προσθέτοντας ότι η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μετά την αξιολόγηση εξετάζεται το ευρωπαϊκό μέλλον στο πρόγραμμα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τυχόν μελλοντική συμμετοχή της Ευρώπης στη στήριξη της Ελλάδας, σημείωσε πως «μόλις ξεκαθαρίσουν τα ευρήματα της αξιολόγησης» θα συζητηθούν «οι ρυθμίσεις που θα τοποθετηθούν μόλις λήξει το πρόγραμμα, στα τέλη του έτους». Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει τον Ιανουάριο ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ στα μέσα του 2016.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να λάβει από τον μηχανισμό 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αλλά 1,8 δισ. από τα κέρδη που κατέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα εν λόγω ποσά θα κατατεθούν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90