09/09/2014
Δεν τίθεται θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εργασίας

 

Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε ετέθη ούτε και τίθεται για την κυβέρνηση θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «με αφορμή δημοσιεύματα για υποτιθέμενους διαλόγους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ετέθη ούτε και τίθεται συνολικά για την κυβέρνηση θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων θα είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα πίεσε στο Παρίσι τον υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτση σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα των Ταμείων, ο οποίος παρέπεμψε στις μελέτες αυτές και η συζήτηση αναβλήθηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπροσώπους των δανειστών επί ελληνικού εδάφους.

Την ίδια στιγμή πάντως οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ για τη βιωσιμότητα των Ταμείων είναι μαύρες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έφεραν πιο κοντά το «έτος μηδέν» για τα Ταμεία στο 2016, οπότε εκτιμάται ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα χρειασθούν επιπλέον 950 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική η φράση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, που τονίζει ότι αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική «ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό».


 

Πηγή: in.gr


efm_728x90