08/09/2014
Κορκίδης: Οι εξαγγελίες Σαμαρά ικανοποιούν μερικώς την αγορά

 

Ο χρόνος για την εκπόνηση και υλοποίηση του «οδικού χάρτη» στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, μετρά αντίστροφα για την ελληνική αγορά, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

Ο κ. Κορκίδης σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη ΔΕΘ έναν «οδικό χάρτη» στοχευμένων φοροελαφρύνσεων για την ανακούφιση των πολιτών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία με την τρόικα, κάτι που, όπως εκτιμά, σηματοδοτεί μια προσπάθεια υπέρβασης για τη μετά μνημονίων εποχή.

Είπε, εξάλλου: «Ο επιχειρηματικός κόσμος διψά να ακούει για τις προοπτικές του μέλλοντος, αντί για τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οι ανακοινώσεις με προτεραιότητα τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και σε επόμενο στάδιο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων, της αντικατάστασης των τεκμηρίων με το περουσιολόγιο, επιχειρούν να αποκαταστήσουν σε δύο στάδια τις πολλές φορολογικές αδικίες. Η αναθεώρηση της υπερφορολόγησης, ο συμψηφισμός των χρεών κράτους-ιδιωτών, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή ελάφρυνση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, η αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η αναγνώριση των συνεπών εταιρειών με επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ικανοποιεί μερικώς, αλλά σε βάθος χρόνου και με δόσεις, τα πάγια αιτήματα της αγοράς. Η ειδική αναφορά στον ΕΝΦΙΑ για τις εκπτώσεις υπό προϋποθέσεις σε ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τις αλλαγές των τιμών για τις περιοχές εκτός σχεδίου, όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες, απλώς στρογγυλεύει τα μεγάλα λάθη που ευτυχώς δεν πληρώθηκαν».

 

Ο κ. Κορκίδης κατέληξε:

«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έδωσε βαρύτητα στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη κρίσιμη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στα μέσα Νοεμβρίου, γεγονός που θα καθορίσει τον οικονομικό-πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι ο χρόνος για την εκπόνηση και υλοποίηση του "οδικού χάρτη", μετρά αντίστροφα για την ελληνική αγορά και ελπίζουμε οι παρεμβάσεις των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχουν προταθεί, να εισακουστούν και να συμπεριληφθούν στους σχεδιασμούς και στις επικείμενες υλοποιήσεις.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μία περίοδο που όλοι οι Έλληνες ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, να υπάρχουν ορισμένες αχτίδες αισιοδοξίας. Θέλουμε με το ελληνικό πείσμα και φιλότιμο, που διαθέτουμε, να πιστέψουμε ότι το ασφυκτικό πλαίσιο των περασμένων ετών, σταδιακά, θα αρχίσει να χαλαρώνει και ότι θα καταφέρουμε να βρεθούμε σε μία συνθήκη όπου η ανάκαμψη δεν θα φαντάζει μία μακρινή προοπτική...».

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90