04/09/2014
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. στο εφτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014

 

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα το πλεόνασμα ήταν στο 1,8 δισ. ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας  σταθεροποιούνται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση για ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να ξεφύγει από το ανηφορικό και, κυρίως, στενό «τούνελ» στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στο Παρίσι και αποτελούν τη βάση για να διεκδικήσει η κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των Νομικών προσώπων παρουσιάζουν πτώση στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Ειδικότερα, στους ΟΚΑ συρρικνώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ φέτος από 23,2 δισ. ευρώ πέρυσι, στους ΟΤΑ μειώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ και στα Νομικά Πρόσωπα υποχώρησαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) προκύπτει και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, κυρίως εξαιτίας της αποπληρωμής σημαντικού μέρους των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς προμηθευτές του. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων) διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου 2014, από 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του, μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

- Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) υποχώρησαν στα τέλη Ιουλίου στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο. Πτώση η οποία προήλθε κυρίως εξαιτίας της αποπληρωμής οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθώς υποχώρησαν στο 1,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

- Οι οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 357 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ.

- Στα Νομικά Πρόσωπα τα χρέη παρέμειναν σταθερά στα 190 εκατ. ευρώ.

- Οι υποχρεώσεις των υπουργείων υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 253 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

- Στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στα 819 εκατ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ.

- Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διευρύνθηκαν στα 742 εκατ. ευρώ από 666 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουλίου 2014 αυξήθηκε στα 323,9 δισ. ευρώ από 321,4 δις ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Επίσης, οι εγγυήσεις του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει στα τέλη Ιουλίου 2014 στα 56,9 δισ. ευρώ όταν στις αρχές του έτους ήταν 76,1 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90