03/09/2014
'Αμεση μείωση της φορολογίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων από τον Α. Σαμαρά

 

Στον οδικό χάρτη και στα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ και της ομιλίας του το Σάββατο. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τόνισε πως πηγαίνει στη ΔΕΘ σε μια ξεχωριστή στιγμή, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και βεβαίως τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «φέτος η Έκθεση συμπίπτει με μια περίοδο όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, οι Μ. Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γ. Ορφανός και Δημ. Σταμάτης με την υπουργό Τουρισμού να δηλώνει αμέσως μετά τη συνάντηση πως η φετινή ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό.

«Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δουλεύουμε και προχωράμε έτσι ώστε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν, αλλά και να μπορέσουμε να διαχυθεί το όφελος από την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τους φορείς και της βορείου Ελλάδος, προκειμένου όλες οι περιοχές της χώρας να μπορέσουν να στηριχθούν και στον τουρισμό για την ανάπτυξή τους», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Αναφερόμενη δε στο ενδεχόμενο η κατάσταση που επικρατεί στις ευρωρωσικές σχέσεις να έχει επηρεάσει τον τουρισμό στην Ελλάδα, η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι ο ελληνικός τουρισμός να είναι θωρακισμένος έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε εξωτερικές μεταβολές στο σκηνικό, να τον επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο».

Τι ζήτησαν από τον Σαμαρά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων:

Να μειωθούν άμεσα η φορολογία και το κόστος δανεισμού και να υποστηριχθούν επειγόντως η παραγωγή ελληνικών προϊόντων και οι εξαγωγές, με την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, ζητούν -μεταξύ άλλων- οι διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που συναντήθηκαν σήμερα, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Οι βιομήχανοι

«Ζητήσαμε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου θέματα όπως η παροχή ρευστότητας, η μείωση φορολογίας και κόστους ενέργειας, όπως επίσης και ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη θεσμικά ζητήματα για τη βιομηχανία, όπως η αναδιάρθρωσή της στην ελληνική περιφέρεια, η άσκηση κλαδικών πολιτικών, η άμεση εφαρμογή και ο έλεγχος αυστηρών προδιαγραφών κατασκευής και υλικών στα δημόσια κτήρια - σχολεία και η καθιέρωση της αρχής της «εταιρικότητας» στο νέο ΕΣΠΑ, χωρίς αποκλεισμούς φορέων της περιφέρειας. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα της αποκεντρωμένης διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων μέτρων για τη βιομηχανία και της δημιουργίας νέου συστήματος χρηματοδότησης της καινοτομίας, με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης και χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Οι εξαγωγείς

Στην πτωτική πορεία της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας τον τελευταίο χρόνο, η οποία -όπως υποστήριξε- οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης και στο υψηλό κόστος χρήματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω παραγόντων όπως «η υψηλή φορολογία σε όλα τα επίπεδα, το υψηλό ακόμη μη μισθολογικό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας».

Ζήτησε δε να δοθεί προτεραιότητα στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ επανήλθε στο αίτημα του ΣΕΒΕ για άμεση καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή. Χαρακτήρισε αναγκαία τη ρύθμιση για τη μείωση του κόστους χρήματος με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», έτσι ώστε η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης να συνυπολογίζεται στον υπολογισμό του ρίσκου και συνεπώς η επιχείρηση να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους και κυρίως με χαμηλότερο επιτόκιο.

Οι βιοτέχνες

Να μπει τέλος «στην υπέρμετρη φορολόγηση και την ανελέητη λιτότητα» ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Απαιτούνται άμεσα μέτρα που δεν θα βασίζονται στην υπερφορολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος με θύματα επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο εσωτερικό με αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, «που δεν θα εκπορεύονται από δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και των δανειστών της».

Κατά τον ίδιο, τροχοπέδη για την ανάπτυξη αποτελεί η ελλιπής χρηματοδότηση. Όπως είπε, «μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση πληρώνει σήμερα για δανεισμό μέχρι και υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σύγκριση με ανταγωνιστές της στον πυρήνα της ευρωζώνης», ενώ το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί -όχι να πωληθεί- σε εξειδικευμένους επενδυτές λιμενικών εγκαταστάσεων/ λειτουργιών.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90