03/09/2014
Στα τέλη Οκτωβρίου μετατίθενται οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους

 

Στα τέλη Οκτωβρίου μετατίθενται οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ αλλά και η τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είπε στο Reuters κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδοντας τα σενάρια ότι θέμα διαπραγμάτευσης του χρέους θα τεθεί και στις συναντήσεις του τριημέρου στο Παρίσι.
«Θα είναι μια προκαταρκτική συζήτηση για το που βρισκόμαστε», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θέλουμε να τους δείξουμε ότι μεταρρυθμίσεις είναι εντός στόχων και να καθησυχάσουμε αυτούς που νομίζουν ότι είμαστε εκτός».

Το πρακτορείο σε δημοσίευμα του την Τρίτη αναφέρει πως η διεξαγωγή των συζητήσεων στο Παρίσι έχει προκαλέσει εικασίες στο εσωτερικό της Ελλάδας ότι μπορεί να εξεταστούν σημαντικά θέματα όπως τα μέτρα ελάφρυνσης και η βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, o ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχους ανέφερε στο πρακτορείο ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

«Η ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι κάτι που θα δούμε μάλλον μετά τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανόν μετά τα stress tests», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters και προσέθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για επέκταση των λήξεων των δανείων παραμένει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει ένα σχέδιο για την παράταση της μεσοσταθμικής λήξης των δανείων που έχει λάβει, στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα, καθώς και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90