19/08/2014
«Χρυσό μετάλλιο» στη φοροδιαφυγή κέρδισαν εστιατόρια και τουριστικές επιχειρήσεις

 

Την πρώτη θέση στη φοροδιαφυγή «κέρδισαν» και αυτό το καλοκαίρι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, αλλά και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως εκμετάλλευσης παραλιών, ενοικίασης σκαφών, καταστήματα με τουριστικά είδη, ξενοδοχεία κ.λπ.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου από τις εφορίες και τα τελωνεία ελέγχθηκαν 15.136 επιχειρήσεις. Σε 1.562 από αυτές εντοπίστηκαν 3.652 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη μη έκδοση αποδείξεων.

Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έλαβαν χώρα 7.045 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.119.

Σε 6.970 περιπτώσεις (ποσοστό 62% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν 434 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης/ διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμετάλλευσης παραλιών, ενοικίασης σκαφών, τουριστικά είδη, κ.ά.), ενώ αρκετά χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 3.843 επιχειρήσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια τις 5 αυτές εβδομάδες ήταν 13,89%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό απασχολήθηκαν κάθε εβδομάδα στα συνεργεία ελέγχου 374 υπάλληλοι ΔΟΥ κατά μέσο όρο, ενώ σε 1.796 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων των ΔΟΥ πραγματοποιήθηκε κατά τις νυκτερινές ώρες (22.00 έως 06.00 της επομένης).

Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα (7 Ιουλίου 10 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν 3.889 έλεγχοι από τελωνεία αναφορικά με τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αυτοκίνητα οχήματα, εφοδιασμούς πλοίων κ.λπ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ΄ Πειραιά, ΣΤ΄ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκε στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία.

Συνολικά οι ΔΟΥ πραγματοποίησαν 11.247 ελέγχους σε επιχειρήσεις και τα τελωνεία 3.889 ελέγχους.

  

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90