16/08/2014
Στάσιμο έμεινε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο

 

Στάσιμο έμεινε το ΑΕΠ των «18» της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, εικόνα που «συνοψίζει» την απροσδόκητη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ και την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας. Το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο έμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία των «18» είχε ενισχυθεί κατά 0,2% (σε τριμηνιαία βάση).

Για το σύνολο της ΕΕ των «28», το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια (έναντι 0,3% το α' τρίμηνο).

Στην περίοδο αυτή, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις χώρες του ευρώ κατέγραψε το ΑΕΠ της Κύπρου (κατά -0,3%) και σε όλη την ΕΕ η Ρουμανία (κατά -1%).

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είδαν το ΑΕΠ τους να ενισχύεται ήπια (η μεγαλύτερη ενίσχυση ήταν της Λετονίας κατά 1% και μετά η Πορτογαλία με 0,6%), η εικόνα στους δύο «πνεύμονες» της ευρωζώνης -τη Γερμανία και τη Γαλλία- βάρυνε περισσότερο.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90