13/08/2014
H ελληνική οικονομία προσεγγίζει το κατώφλι της ανάπτυξης μετά από 6ετή ύφεση

 

Το κατώφλι της ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης προσεγγίζει η οικονομία, με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά ήταν ότι ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, κάνοντας λόγο για οριακή πλέον ύφεση, μετά τη μείωση 0,9% που είχε καταγράψει το ελληνικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ΚΕΠΕ έχει εκτιμήσει πως στο δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία πέρασε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2008, αναμένοντας αύξηση 0,38% στο ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και 0,64% για το σύνολο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurobank η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε πιθανότατα κατά 0,5% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, επισημαίνοντας ωστόσο πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η εξαετής ύφεση αποκλιμακώνεται.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αποτυπώνουν πως πλέον η οικονομία εισέρχεται στην κρίσιμη καμπή, φλερτάροντας με την ανάπτυξη μετά από μια εξαετή βαθιά ύφεση και μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που προκάλεσε τεράστιες απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα, εξακοντίζοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Τρόικα και κυβέρνηση έχουν στηρίξει τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών φέτος στην υπόθεση πως το 2014 θα είναι έτος μετάβασης, έστω και σε οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, με στόχο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Διευκολύνοντας κατά τον τρόπο αυτό και τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά και την επίτευξη των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναλυτές, διεθνείς οργανισμοί και οίκοι προειδοποιούν, ωστόσο, πως το στοίχημα της ανάκαμψης στην Ελλάδα θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, που θα απαιτήσει μεταξύ άλλων συνέχιση των γενναίων μεταρρυθμίσεων, αυτή τη φορά στον σκληρό πυρήνα του ασφαλιστικού και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Στόχο, εκτιμούν, πρέπει να αποτελέσει η αύξηση της παραγωγής σε διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά και η ενίσχυση νέων κλάδων της οικονομίας που κρύβουν ισχυρή δυναμική. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, τα επόμενα χρόνια και φυσικά η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Σημαντικοί αστάθμητοι παράγοντες στη διαδικασία της ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με δεδομένο το εύθραυστο σκηνικό που επικρατεί αλλά και την απουσία συναίνεσης σε κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκές στη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής με σταθερό στόχο την παραγωγή διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, αλλά και στη διαδικασία ανάκτησης πλήρους πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από το 2016 και μετά. Παράμετρος που θα κρίνει και την οριστική απεξάρτηση, στην πράξη, της οικονομίας από τα δάνεια των εταίρων μας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90