08/08/2014
Όλα όσα έγιναν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον τρόικα για τον ΕΝΦΙΑ

 

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ τέθηκε χθες και στην τηλεδιάσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Η τηλεδιάσκεψη στην οποία η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τη συμμετοχή και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου, είχε ως βασικό θέμα την ενημέρωση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, που θα διευκολύνει την ομαλή κάλυψη των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων του Αυγούστου που προσεγγίζουν τα 7 δισ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ενημέρωση της τρόικα έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και στην απογευματινή του ΔΝΤ. Στην δεύτερη σύσκεψη μετείχε και

ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν ενημέρωση και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ τόσο για το εύρος των σχεδιαζόμενων αναπροσαρμογών όσο και για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών. Ούτως ή άλλως η τρόικα εμφανιζόταν εξαρχής προβληματισμένη για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου και είχε αρχικά εκτιμήσει πως η απόδοσή του θα ήταν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Άλλωστε, το θέμα του ΕΝΦΙΑ είχε αποτελέσει πεδίο έντασης στην τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία έχει διατηρήσει ανοικτό το ζήτημα επανεξέτασης του φόρου, με αιχμή τις διάφορες εξαιρέσεις και απαλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για συνολικά έσοδα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90