07/08/2014
Σε επίπεδα 2013 οι αξίες γης για τον ΕΝΦΙΑ - Αποσύρεται ο φόρος ακινήτων από 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα

 

Η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα. Την εντολή του πρωθυπουργού υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών επαναφέροντας στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς στη χώρα, τα ακίνητα στους οποίους είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε το Τμήμα ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα επίπεδα του 2013. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η νομοτεχνική μελέτη που θα διερευνήσει το αν και κατά πόσο υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που θίγονται από αυτές τις αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν σταλεί εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ύψους 15.000-25.000 ευρώ σε κατοίκους ορεινών χωριών, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, την χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού.
Υπενθυμίζεται πως η σχετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Θα «θεραπευτούν» τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ
Τη δέσμευση ότι θα θεραπευθούν τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ, και ότι «θα δουλέψουμε πολύ για να βοηθήσουμε τους πολίτες», ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ο κ. Χαρδούβελης, σε σύντομη παρέμβασή του, μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο ζήτημα - το οποίο, άλλωστε, τέθηκε από βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής-  παραδεχόμενος αρχικώς ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, για να σημειώσει ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».

Αιτιολογώντας δε τα λάθη, τα οποία διαπιστώνονται, ο κ. Χαρδούβελης (αφού ανέφερε πως η προσπάθεια έγινε για να αποκτήσει το κράτος έναν σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας) εξήγησε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση - αφορά 6 εκατ. φορολογούμενους. Προσθέτοντας δε πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι η κληρονομιά του παρελθόντος.

«Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα.  Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

Χαρδούβελης: Θα διορθώσουμε τα λάθη του ΕΝΦΙΑ
Με την παραδοχή ότι ακόμη και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική εργασία συνεχίζεται, όπως επισημάνθηκε και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου και των προβλέψεών του, ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε ότι «έχει προοδευτικό χαρακτήρα» και τόνισε ότι βάσει πολλών εκ των προβλέψεών του θα ενισχυθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών».

Όπως τόνισε ο κ.Χαρδούβελης, η Ελλάδα διέφυγε τη μοίρα της Αργεντινής επειδή δεν ήταν μόνη της. «Πιστεύω ότι το κύριο ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι αν μια χώρα από μόνη της μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη» επεσήμανε και πρόσθεσε: «η Ευρωζώνη ανταποκρίθηκε, παρέχοντάς μας χρηματοδότηση, με μακρά περίοδο χάριτος, με μακροπρόθεσμες λήξεις αποπληρωμής, και με χαμηλό επιτόκιο. Και μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μόνο το 2013 εξοικονομήσαμε περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλότερα επιτόκια, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ».

Όπως τόνισε, «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτονόητη από το γράμμα και τα κείμενα των συνθηκών. Έγινε, όμως, πραγματικότητα». Η οδός για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας, σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης, δεν διέρχεται μόνον με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90