01/08/2014
Στο 0,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας περαιτέρω τους κινδύνους αποπληθωρισμού που έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% από 0,5% τον Ιούνιο.

Η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση του πληθωρισμού (0,1%) είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ- παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1% έναντι αύξησης 0,1% τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών ήταν αυξημένες 1,3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και ανακοίνωσε μπαράζ άλλων μέτρων τον Ιούνιο για να διοχετευθεί χρήμα στην υποτονική οικονομία της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να δράσει και πάλι, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες επιδεινωθούν σε σχέση με τη σημερινή προοπτική.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη και οι αναλυτές αναμένουν ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες αλλαγές της πολιτικής της, καθώς υπάρχουν μηνύματα από μέλη του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποτιμηθεί η επίπτωση των τελευταίων μέτρων της στην πραγματική οικονομία.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 0,8% τον Ιούλιο από 1% τον προηγούμενο μήνα, λίγες ημέρες μετά την προτροπή της κεντρικής τράπεζας της χώρας για αύξηση των μισθών.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90