30/07/2014
Υποχρεωτική η επίσκεψη στην τράπεζα για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού
 

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» άνοιξε χθες αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι πολίτες που θα δηλώσουν τον λογαριασμό τους θα πρέπει να τυπώσουν το αποδεικτικό της αίτησης και να το προσκομίσουν στην τράπεζα. Η επίσκεψη στην τράπεζα από τον ίδιο τον φορολογούμενο δεν προβλέπονταν στη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, με την οποία καθορίζονταν η διαδικασία για την ηλεκτρονική δήλωση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Το μόνο που ζητούσε η κ. Σαββαΐδου από τους φορολογούμενους ήταν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μια αίτηση και να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Πουθενά δεν προβλέπονταν ότι ο φορολογούμενος μετά τη δήλωση του λογαριασμού θα έπρεπε να προσκομίσει στην τράπεζα το αποδεικτικό της δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση ένα λογαριασμό που θα προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο για τα πρώτα 1.500 ευρώ, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες» και να δηλώσουν το ΙΒΑΝ.

Εν τω μεταξύ, με άλλη απόφαση της κ. Σαββαΐδου γίνεται δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα η διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Η νέα απόφαση ορίζει αφενός ότι το χρονικό διάστημα αναμονής αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες και δεν αρκεί η υποβολή δήλωσης αλλά απαιτείται και η υποβολή αιτήματος επιστροφής και μάλιστα εγγράφως, επαναφέροντας έτσι τη γραφειοκρατία στις ΔΟΥ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90