24/07/2014
Νομοσχέδιο σωτηρίας του ΟΑΕΕ σχεδιάζει η ΓΣΕΒΕΕ

 

To … νόμο στα χέρια της ετοιμάζεται να πάρει η ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στον ασφαλιστικό φορέα των μικρομεσαίων επιχειρηματών, τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εμπειρογνώμονες του ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της συνομοσπονδίας έχουν ξεκινήσει την προεργασία για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό εκτιμάται, κατά τις ίδιες πηγές, ότι θα δημοσιευτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Φυσικά, η ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για αυτό θα οργανώσει συναντήσεις με κάθε ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, παρουσιάζοντας το σε αυτά και ζητώντας να το υιοθετήσουν προκειμένου να κατατεθεί στο κοινοβούλιο με τη προβλεπόμενη διαδικασία. Από τη ΓΣΕΒΕΕ αναφέρουν πως τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες του ν/σ για τον ΟΑΕΕ:

Η δημιουργία ατομικού λογαριασμού του κάθε ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ στον οποίο, εφόσον οφείλει, θα καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μπορεί για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του.

Το «πάγωμα» της κεφαλαιοποίησης των οφειλών και τη μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.

Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.

Στη ΓΣΕΒΕΕ είδαν θετικά την έκκληση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία κάθε ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ ο οποίος χρωστά πάνω από 5.000 ευρώ μπορεί να καταβάλλει άμεσα «όσα μπορεί» με βάση το «ατομικό προφίλ». Στη συνομοσπονδία εκτιμούν πως η έκκληση αυτή του κ. Βρούτση κινείται στη λογική της πρόταση της για τη δημιουργία ενός ατομικού λογαριασμού.

Ωστόσο στη ΓΣΕΒΕΕ επιμένουν πως δεν πρέπει να υπάρχει όριο, εν προκειμένω 5.000 ευρώ, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ΟΑΕΕ προκειμένου να καταβάλλει «ό,τι μπορεί». Υπολογισμοί του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ θέλουν εκείνους τους ασφαλισμένους που χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ να ξεπερνούν τους 230.000 επί συνόλου 390.000 οφειλετών. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη εστάλησαν 92.992 ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πως η ΓΣΕΒΕΕ δεν μπορεί να συζητήσει τη μία ή την άλλη πρόταση της με την κυβέρνηση, μιας και ο πρώτος υπουργός με τον οποίο συναντήθηκε το προεδρείο της μετά από δυόμισι χρόνια ήταν ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση που έχει ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο μια πρώτη «γέφυρα» φαίνεται πως έχει πέσει, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με το συντονιστή μεταξύ ευρωπαϊκής Task Force και της Κομισιόν στην Αθήνα, Μαργαρίτη Σχοινά την περασμένη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν, πέραν του ασφαλιστικού, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90