22/07/2014
Χαρδούβελης: Η κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τη δημοσιονομική πολιτική

 

Σαφέστατο μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική (π.χ. ειδικά μισθολόγια και αποφάσεις του ΣτΕ) είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έκανε λόγο για ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.

«Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία», τόνισε, λέγοντας πως πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια ότι η επιχείρηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι μόνο δική μας.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε και τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην απλοποίηση της φορολογίας λέγοντας πως χρειάζεται να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων.

«Αυτό το "ράβε-ξήλωνε" του παρελθόντος, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι μόνο το φορολογικό σύστημα, είναι οι διάφορες πολιτικές για τα φάρμακα, για το χωροταξικό, για οτιδήποτε.

Νομίζω ότι η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο
"πατερούλης" που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο "κακός πατέρας" που δεν σου κάνει αυτό που θες», σημείωσε με νόημα.

Ο υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει και έρχονται κεφάλαια στην Ελλάδα και πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον φέτος σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι για αγορές περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επισήμανε δε πως σε αυτή την περίοδο που είναι μια περίοδος δυσκολιών, η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να έχει ένα όραμα για επέκταση, για μεγέθυνση και μια νέα ψυχολογία συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο.

«Όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί τον έξυπνο επιχειρηματία, αυτόν που βλέπει μπροστά από αυτόν που δεν δεσμεύεται και νομίζει ότι το σήμερα είναι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι "a random walk"», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αρχαιοελληνική ρήση «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι» (δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις) ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας «θα σηκωθούν και θα φύγουν».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά», προσθέτοντας πως πρέπει ο κόσμος να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις και να τις κάνει δικές του.

Φέσσας: Ανάγκη δίκαιου επιμερισμού των φόρων

Στην ανάγκη δίκαιου επιμερισμού των φορολογικών βαρών, αλλά και άμεσης νομοθέτησης των αλλαγών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη .

Ο κ. Φέσσας ανέφερε πως ο ιδιωτικός τομέας, οι υγιείς, σοβαρές επιχειρήσεις ζητούν σήμερα σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ασφάλεια δικαίου για να παράγουν πλούτο. Επισήμανε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν κάποιο αφηρημένο στόχο ή μια εμμονή της κυβέρνησης, της τρόικας ή μεμονωμένων ομάδων συμφερόντων.

«Τις δομικές αλλαγές τις χρειαζόμαστε για εμάς, δεν είναι ούτε αγγαρεία ούτε τιμωρία. Όσο τις αντιμετωπίζουμε με δυσθυμία και καθυστερούμε, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να βυθιστούμε σε μια αργή, τριτοκοσμική οικονομική και κοινωνική απομόνωση που θα την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά», τόνισε.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική σταθερότητα ο επικεφαλής του ΣΕΒ ανέφερε ότι αυτή μπορεί να συνυπάρχει με αλλαγές που θα στηρίζουν και τις επιχειρήσεις και θα εμπεδώσουν την αισιοδοξία σε εργαζόμενους και ανέργους.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο θέμα του εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων, όπως η καθιέρωση ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, η διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και η επανασύσταση της διαρκούς Επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με τους φορείς της αγοράς, ενώ επέμεινε στην ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό επισήμανε ότι ο ΣΕΒ επανειλημμένα έχει ζητήσει να επανεξεταστεί ο ΕΦΚ καυσίμων ειδικά για τη μεταποίηση και πρότεινε ξανά την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική με θέμα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού και τη μείωση των αντίστοιχων ειδικών φόρων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι η διαφύλαξη της υγιούς λειτουργίας της αγοράς απαιτεί την άμεση νομοθετική του επίλυση, εντός των επόμενων 2-3 μηνών.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90