17/07/2014
Διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

 

Την πεποίθηση ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες θα διατηρηθεί και μετά τα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές υπογραμμίζοντας πως οι προωθούμενες αλλαγές στο Νόμο Κατσελή και στο πτωχευτικό δίκαιο θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη έχει ήδη από καιρό καταδειχθεί ότι οι  κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας στην πορεία προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών, η διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (δανείων σε καθυστέρηση και των δανείων που τελούν σε ρύθμιση) και ο επανασχεδιασμός του επιχειρηματικού υποδείγματος των τραπεζών ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρουν, η ανακοίνωση των τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δρομολογήσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου και όπως διαφαίνεται οι επενδυτές που μετείχαν τον Απρίλιο και τον Μάιο στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα δείξουν εκ νέου τη στήριξη τους υποστηρίζοντας τις αρχικές τους επιλογές. Μάλιστα, στις αυξήσεις κεφαλαίου αναμένεται να μετάσχουν και οι κάτοχοι warrants  οι οποίοι θα θέλουν τις επενδύσεις τους από δυνητική απίσχνανση.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 1,75 δισ. ευρώ είχε έκδοση 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές  με τιμή διάθεσης στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή.  Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης 1.846.153.846 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τιμή διάθεσης στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Η Εθνική Τράπεζα κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ εξέδωσε 1.136.363.637 μετοχές με τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, η Eurobank στην αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 2,864 εκατ. ευρώ προχώρησε στην έκδοση 9.238.709.677 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τιμή διάθεσης 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90