14/07/2014
Γ.Βρούτσης: Ενημέρωσε την τρόικα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

 

Οι αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Ασφαλιστικό με την ενοποίηση των Ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, και οι λεπτομέρειες για τις ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται μέσω του ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα.
Στη συνάντηση, που όπως τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου, είχε «περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα» δεν ετέθη θέμα ομαδικών απολύσεων, ουτε αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.
Ειδικότερα, στη συνάντηση Βρούτση-τρόικας που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, ετέθη το θέμα των αλλαγών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο ασφαλιστικό σύστημα με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, συζητήθηκε επίσης, το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων που αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα το φθινόπωρο.
Στην επόμενη συνάντηση θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επί πλέον μονάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας, που παρέχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό προφίλ των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την συγκρότηση του ενιαίου Ταμείου Απονομής των συντάξεων.
Ο κ. Κοστέλο, χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του.
Δεν συζητήθηκαν σύμφωνα με την ίδια πηγή τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, του νέου νομοθετικού πλαισίου για την κήρυξη απεργιών και της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Σύμφωνα με άλλο ανώτερο στέλεχος, τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και ζητήθηκε να τεθεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας η προνοιακή πολιτική, όπως για παράδειγμα η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μεταγραφής φοιτητών, ώστε να υπάρχει συσχέτιση των εισοδημάτων με τις παροχές και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών ενισχύσεων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


efm_728x90