11/07/2014
1,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο με επιτόκιο 3,5%

 

Η κρίση στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα έπληξε και την έκδοση του τριετούς ομολόγου. Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε τελικά το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5% στο υψηλότερο σημείο μεταξύ του εύρους προβλέψεων που είχαν διατυπώσει οικονομικοί αναλυτές τις προηγούμενες ημέρες.

Πάντως οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα με τον Γκ. Χαρδούβελη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους λέγοντας ότι η Ελλάδα πραγματικά πέτυχε καθώς δεν δείλιασε και βγηκε σ' αυτή τη δύσκολη αγορά και άντλησε 1,5 δισ. ευρώ «με καλό επιτόκιο» καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον τη χώρα.

Η αδυναμία της τράπεζας Espirito Santo International να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμους τίτλους της, βύθισε σε πτώση όλες τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, καθώς υπάρχει φόβος επέκτασης της κρίσης και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Όπως γίνεται αντιληπτό ο αντίκτυπος έφθασε και στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «το συγκεκριμένο γεγονός δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, πιστεύαμε ότι θα είναι τοπικό, αλλά τελικά επεκτάθηκε». Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως αν λάβει κανείς υπόψη του το δυσμενές περιβάλλον «η έκδοση του τριετούς ομολόγου πήγε πολύ καλά».

«Εμείς επιμείναμε στην έκδοση και πήραμε τα χρήματα που θέλαμε. Στόχος ήταν αν χτίσουμε την καμπύλη των ομολόγων και γι΄ αυτό δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη», κατέληξε.

Ικανοποίηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πήγες του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως η ελληνική πλευρά ποτέ δεν είχε προσδιορίζει συγκεκριμένο ποσό ως στόχο δανεισμού από τριετή ομόλογα και προσέθεταν ότι επιλέχθηκε η άντληση του 1,5 δισ. ευρώ αντί μεγαλύτερου ποσού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν έντονες πιέσεις στη δευτερογενή αγορά, ενώ οι ίδιοι σημείωναν ότι και οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι. Πάντως, το τελευταίο επταήμερο οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο έκαναν λόγο για ένα ποσό 3 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα μέχρι το τέλος του έτους και διατύπωναν την πρόβλεψη ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3%.

Τελικά, λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από προσφορές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που πέρασαν στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%), η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία». Να υπενθυμίσουμε πως στο πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ και είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90