09/07/2014
Δεύτερη έξοδος στις αγορές - Έκδοση τριετούς ομόλογου

 

Εξαιρετικά πιθανό θεωρούν καλά πληροφορημένες πηγές να ανοίξει ακόμα και σήμερα βιβλίο προσφορών για την έκδοση τριετούς ομολόγου και να παραμείνει ανοιχτό μέχρι και αύριο. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι η έκδοση συμπίπτει με άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Με το τριετές ομόλογο αναμένεται να αντληθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το επιτόκιο αυτό θα κυμανθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μεταξύ 2,9% και 3,2%. Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος προετοίμασε την έκδοση, είναι να επιτύχει επιτόκιο κάτω από το όριο του 3%. Ο στόχος φαντάζει εφικτός καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει την έκδοση προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα ενόψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε σε πιέσεις να εξετάσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο τοποθετήσεις αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου σχολίασε χθες το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Δελεαστική η πώληση βραχυπρόθεσμου ομολόγου για την Ελλάδα, αλλά φέρνει κινδύνους».

Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου μπορεί να αποτελεί δέλεαρ για την Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποιεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος Ευρωζώνης, αν όμως τελικά προχωρήσει σε αυτήν τότε εγκαταλείπει το «πολύτιμο» status του να μην διατρέχει ουσιαστικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φθηνότερο κόστος, καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και περίπου 4% για τα πενταετή, σημειώνει στην ανάλυσή του το πρακτορείο. Το βραχυπρόθεσμο χρέος, ωστόσο, εξηγεί, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα βρισκόταν ενόψει μιας μεγάλης αναχρηματοδότησης πριν ακόμα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της και σε μια περίοδο που μένει να διευθετηθεί η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90