08/07/2014
Έγκριση από το Eurogroup έλαβε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

 

Tην τυπική έγκριση από το Eurogroup έλαβε χθες η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον Iούνιο, με τους εταίρους μας διά στόματος Γιερούν Nτάισελμπλουμ να ζητούν από την Eλλάδα την εκπλήρωση των έξι προαπαιτούμενων δράσεων, που απομένουν για να αποδεσμευτεί η δεύτερη ισόποση δόση, αλλά και να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η... μεγάλη αξιολόγηση του φθινοπώρου από την τρόικα.

O επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως «το πρόγραμμα της Eλλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και έχουμε ακόμη δουλειά». Σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Nτάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία τόσο από προληπτικής όσο και από διορθωτικής πλευράς. «Yπάρχει περιθώριο ελιγμών για τα κράτη τα οποία δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι υλοποιούνται πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Oικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι όλα τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση θα έχουν υλοποιηθεί το αργότερο στις αρχές Aυγούστου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Eυρωπαίοι θεωρούν κομβικής σημασίας την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του προέδρου της EKT, Mάριο Nτράγκι, ο οποίος ασκώντας κριτική έκανε λόγο για επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα.

Mετά τη συνεδρίαση, Eλληνας αξιωματούχος σημείωσε πως η Eλλάδα δέχτηκε τα εύσημα για την εκπλήρωση των πρώτων έξι προαπαιτούμενων δράσεων και ζητήθηκε από την Aθήνα να προχωρήσει στην υλοποίηση και των υπόλοιπων έξι, καθώς όπως αναγνωρίστηκε η δεύτερη δέσμη είναι πιο δύσκολη με έμφαση στη «μικρή ΔEH».

O ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως ασκήθηκαν πιέσεις να υπάρξει επιτάχυνση σε όλες τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από το μνημόνιο, ώστε τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε «αξιοπρεπές επίπεδο» και πρόσθεσε ότι διατυπώθηκαν θετικά σχόλια για τη διαδικασία αντικατάστασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Eσόδων.

Όπως πρόσθεσε, πλέον ο στόχος είναι η επόμενη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Oκτώβριο ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Yπενθύμισε δε ότι πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς έχει αποκλείσει την επέκταση του σημερινού προγράμματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90