04/07/2014
Ντράγκι: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, διατήρηση του βασικού επιτοκίου σε χαμηλό επίπεδο για όσο χρειαστεί.

 

Την ομόφωνη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για χρήση μη συμβατικών εργαλείων αν κριθούν αναγκαία, όπως και το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο στα τρέχοντα -ιστορικά χαμηλά- επίπεδα επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%.
«Υπάρχει ομόφωνη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου για την χρήση και μη-συμβατικών μέτρων εντός της αρμοδιότητάς του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ντράγκι.
Σημείωσε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έλαβαν αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος LTRO (πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών), προσθέτοντας πως θα δημοσιευτεί σχετική έκθεση. Ανέφερε επίσης πως έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες για το σχέδιο αγοράς ABS [(asset-backed securities) αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων].
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο συνδυασμός των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πρόσθεσε δε ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.
«Γνωρίζουμε τους κινδύνους. Και τους αντιμετωπίζουμε, με την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, τις ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δρομολογήσει μέτρα που ενισχύουν τον δανεισμό στην αγορά των ακινήτων ή στις κυβερνήσεις.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν, σημείωσε ο πρόδρος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις.
Η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μια πιο αδύναμη εγχώρια ζήτηση αποτελούν δύο ακόμα κινδύνους για την πορεία της οικονομία της ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Ο Μ.Ντράγκι σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, και θα αρχίσει να ενισχύεται σταδιακά το 2015 και το 2016. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα. Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ΕΚΤ θα εκδίδει πρακτικά

Το ΔΣ της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2015 θα συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες (και όχι κάθε μήνα) και θα δημοσιεύει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ανακοίνωσε ο Μ.Ντράγκι.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90