03/07/2014
ΟΟΣΑ: Φόβος για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας προκειμένου να φθάσουν σε επίπεδα εισοδήματος συγκρίσιμα με εκείνα των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Η τόνωση της παραγωγικότητας θα είναι το κλειδί για την τόνωση της ανάπτυξης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Βάσει των πιο πρόσφατων τάσεων πολλές χώρες με μεσαία εισοδήματα δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα για να φθάσουν στα επίπεδα των μέσων εισοδημάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ως το 2050», επισήμανε ο Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ μετρά την εργατική παραγωγικότητα διαιρώντας το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν.
Με βάσει τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού η μέση παραγωγικότητα μεταξύ των κρατών-μελών του ανέρχεται σε 86.000 δολάρια σε σύγκριση με 21.600 δολάρια στις χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
Οι χώρες αυτές αναπτύσσονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,3% πριν από την οικονομική κρίση του 2008, όμως ο ρυθμός αυτός προοδευτικά επιβραδύνθηκε στο 5,3% και αναμένεται να καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του, στο 4,7%.
Η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να απολαύει μιας αύξησης του δείκτη της ετήσιας εργατικής παραγωγικότητά της, της τάξης του 10%.
Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, οι χώρες οι οποίες κατατάσσονται σε αυτές με μέσα εισοδήματα οφείλουν να δώσουν έμφαση στην διαφοροποίηση των οικονομιών τους, στον συνεπή συντονισμό και στη ρύθμισή τους, υποστήριξε ο ΟΟΣΑ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90