02/07/2014
Παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το σχέδιο αξιοποίησης των υπεράκτιων περιοχών υδρογονανθράκων.

 

Παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των υπεράκτιων περιοχών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ενόψει του επικείμενου γύρου παραχωρήσεων εξερεύνησης και παραγωγής για τα συγκεκριμένα τεμάχια πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με βασικό ομιλητή τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.
Μιλώντας στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου ενώπιον εκπροσώπων εταιρειών του τομέα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ενεργειακή προοπτική της Ελλάδας και άλλων ειδικών του χώρου, ο κ. Μανιάτης έκανε αναφορά στα ευρήματα των σεισμικών ερευνών στις εν λόγω περιοχές και παρουσίασε τον χάρτη των 20 τεμαχίων προς εξερεύνηση και αξιοποίηση.
Εξάλλου, η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων Σοφία Σταματάκη έκανε μία αναλυτική παρουσίαση των αρχών και όρων που διέπουν τον διαγωνισμό, τονίζοντας πως η όλη διαδικασία, από την προκήρυξη (εντός του μήνα με δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ) έως την ανάθεση θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.
Κατά την ομιλία του ο κ. Μανιάτης είπε ότι η επικείμενη έναρξη του γύρου αδειοδότησης είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένης δουλειάς τεσσάρων ετών στο υπουργείο. Σημείωσε δε ότι κάνουν λάθος όσοι εκφράζουν απαισιοδοξία για την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις ενεργειακές της δυνατότητες.
Επικαλέστηκε πέντε λόγους που υπαγορεύουν την εξερεύνηση και αξιοποίηση αυτής της ενεργειακής προοπτικής: το γεγονός ότι, όπως είπε, «τα χειρότερα είναι πίσω μας» ως προς την οικονομική κρίση και ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας νέας σελίδας, την πολιτική συναίνεση υπέρ της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, τη στήριξη της κοινωνίας η οποία νιώθει «υπερηφάνεια» για την προοπτική που ανοίγουν οι υδρογονάνθρακες και η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από τη διαχείριση των εσόδων όπως προβλέπει ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου, τη στήριξη της ΕΕ καθώς το ελληνικό πρόγραμμα άπτεται και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τέλος το ότι η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά «αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος».
Σε συνέντευξη Τύπου
λίγο μετά την ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίες εταιρείες του τομέα των υδρογονανθράκων συμμετέχουν με πάνω από δύο εκπροσώπους στη διήμερη εκδήλωση, που έχει διοργανωθεί σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε, δημιουργείται αισιοδοξία για τον γύρο των δεσμευτικών προσφορών για τις περιοχές υδρογονανθράκων που παρουσιάστηκαν σήμερα.
Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι έχουν κανονιστεί αυτό το διήμερο στο Λονδίνο κλειστές συναντήσεις τεχνικής φύσεως με τουλάχιστον επτά μεγάλες εταιρείες, όπως η BP, η Chevron, η Exxon και η Total. Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της BP, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε πως ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός θα ενδιαφερθεί για τον γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. «Η παρουσία της BP εδώ είναι ένα μήνυμα ότι και οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου κοιτούν με ενδιαφέρον προς την Ελλάδα», σχολίασε ο υπουργός.
Στη συνάντηση με την BP εξάλλου καταγράφηκε ταύτιση απόψεων αναφορικά με την αξιοποίηση του αγωγού TAP και του νοτίου διαδρόμου ενέργειας προς την Ευρώπη, στον οποίο η Ελλάδα διαμορφώνει διακριτή θέση, όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης. «Θεωρούμε την πόρτα της BP απολύτως ανοιχτή, όπως ανοιχτή είναι και η πόρτα του υπουργείου και της κυβέρνησης για θέματα ενέργειας», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα στοιχεία που καθιστούν το ενεργειακό πακέτο που προσφέρει η Ελλάδα ελκυστικό για τους δυνητικούς επενδυτές ο Γιάννης Μανιάτης επισήμανε αρχικά τη χαμηλή φορολογία του 25%, με το 5% να συνιστά «περιφερειακό φόρο» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Κατά τον υπουργό, αυτό το ανταποδοτικό ωφέλημα για τις τοπικές κοινωνίες επίσης καθιστά πιο ελκυστική την προοπτική επένδυσης για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Το τρίτο σκέλος του ελκυστικού πλαισίου για τους ενδιαφερόμενους έγκειται στις διαβεβαιώσεις πως το καθεστώς που θα περιβάλλει την επένδυση δε θα μεταβληθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Αναφορικά με το τι περιμένει το ελληνικό κράτος ως έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δημόσιο αναμένει, σε βάθος τριακονταετίας, ένα μέσο έσοδο της τάξης του 40% έως 60% συνολικά από τα τεμάχια που θα αξιοποιηθούν, μετά την απόσβεση των αντίστοιχων επενδύσεων. «Αν επιβεβαιωθούν και από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τα σεισμικά και άλλα δεδομένα, αυτό σημαίνει μια προοπτική πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων εσόδων της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Ασφαλώς για αυτό απαιτείται μια προετοιμασία και ένα βάθος χρόνου», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε επίσης στη μεγάλη έμφαση που έχει αποδώσει ο σχεδιασμός του υπουργείου στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διαχείριση των εσόδων μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών και στην αξιοποίηση παράλληλα με τον ορυκτό πλούτο και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Όπως είπε, δημιουργούνται τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα σε ελληνικά πανεπιστήμια στον τομέα της διαχείρισης υδρογονανθράκων. «Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίζεται όχι μόνο στην παραγωγή πλούτου, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», παρατήρησε ο υπουργός.
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης παρουσίαση των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από την εταιρεία PGS και αναλύσεις για τις γεωλογικές συνθήκες και τις δυνητικότητα των συγκεκριμένων περιοχών από την BeicipFranlab, εταιρείες που συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Ενέργειας.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90