26/06/2014
Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα

 

Την εκτίμηση ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη, ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Ο διορισμός του κ. Στουρνάρα εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά και ένα «παρών». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

«Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 32% στα τέλη του 2013. Προανήγγειλε δε πως θα υπάρξει συντονισμός με την κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία προσδιόρισε στα 77 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δις. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δις. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.

«Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή. Τα δεδομένα επιτρέπουν αισιόδοξη πρόβλεψη» τόνισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί η θετική δυναμική με συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Τον κ. Στουρνάρα συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος και προτείνει την τοποθέτησή του. Ο κ. Χαρδούβελης ανέδειξε τη σημαντική συμβολή του Γ. Στουρνάρα στην ανατροπή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να βοηθά την χώρα στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι μίλησε στη Βουλή ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου. «Πώς βλέπετε τον ρόλο σας; Ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού;» ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον νέο διοικητή ο κ. Λαφαζάνης.

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανέφερε πως είναι «ντροπή για το πολιτικό σύστημα να ανακυκλώνονται σε ανώτερες πολιτικές θέσεις τα πολιτικά παιδιά του Σημίτη». «Οι ΑΝΕΛ δεν θα νομιμοποιήσουν την κατάσταση αυτή» κατέληξε η κ. Μακρή. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα είναι διοικητής «υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων» και ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. «Ανεξαρτησία δεν σημαίνει ότι σε θέματα δημοσίου συμφέροντος η Τράπεζα της Ελλάδος δεν πρέπει να συνεργάζεται με το Δημόσιο», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για θέματα ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως «η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ πάσχει» και πως ακόμη είναι μια «ατελής» νομισματική ένωση.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την επίπτωσή τους στην ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας είπε πως υφίστανται προβλήματα με την αξία των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών που δεν επιτρέπουν στα μέτρα Ντράγκι να είναι αποτελεσματικά.

Για τα τεστ της ΕΚΤ που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του φθινοπώρου ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως σε πρώτη φάση θα εξετασθούν 7.000 δάνεια ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς από τον κ. Λαφαζάνη για τους λόγους που οι τράπεζες δεν καταβάλουν την απόδοση του 10% από τις προνομιούχες μετοχές στο Ελληνικό Δημόσιο παρά το ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 8,3 δισ. ευρώ, αρκέσθηκε να δηλώσει ότι οι τράπεζες έχουν 600 εκατ. ευρώ ζημιές και αυτό δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν την απόδοση των προνομιούχων, καθώς αυτές αποτελούν εποπτικά κεφάλαια.

Σε ερώτηση γιατί δεν συγκάλεσε κατά την υπουργία του το Συμβούλιο Εποπτείας του «νόμου Αλογοσκούφη» στο οποίο συμμετέχουν οι επίτροποι του Δημοσίου στις τράπεζες, αλλά και για τους λόγους που δεν κάλεσε ποτέ τους εκπρόσωπους του Δημοσίου στις τράπεζες για να τους δώσει τις κατευθύνσεις που προβλέπει ο Νόμος 3723/2008 για τη χορήγηση ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας δεν απάντησε.

Ο κ. Λαφαζάνης ρώτησε για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες και την απαγόρευση που τους επέβαλε το Δημόσιο στο να μετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα Ταμεία μετείχαν κανονικά στο PSI, καθώς θεωρήθηκαν το 2012 ιδιώτες επενδυτές και λίγους μήνες μετά χαρακτηρίσθηκαν ως φορείς της γενικής κυβέρνησης και τους απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης αποκάλυψε πως πρώτα ο κ. Στουρνάρας έστειλε επιστολή στην ΕΕΤ με την οποία ανέφερε πως τα Ταμεία δεν πρέπει να μετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και μετά προχώρησε στην έκδοση της σχετικής πράξης υπουργικού συμβουλίου, παρά το ότι ήδη είχαν ληφθεί οι αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις των Ταμείων.

Στις καταγγελίες αυτές ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αρκέσθηκε να απαντήσει πως «τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στις τράπεζες και ότι ο ρόλος τους είναι να χορηγούν συντάξεις».

 

Πηγή: news.in.gr


efm_728x90