25/06/2014
Επιστρέφουν 33,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Στα 33,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά που έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, ορίζει ότι τα ποσά που κατατίθενται στον ειδικό αυτόν λογαριασμό αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων ή δράσεων, ιδίως εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας, στην αρχή κάθε τριμήνου του οικονομικού έτους υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τη χρηματοδότηση των προαναφερομένων δράσεων ή προγραμμάτων αναλυτικές προτάσεις με το κόστος για κάθε μια από αυτές.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το δημόσιο λογιστικό, «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας – Δημόσιο Λογιστικό».
Ειδικότερα, ενημερώνοντας για την τροπολογία την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας
είπε:
«Η τροπολογία αφορά τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως γνωρίζετε, το Δεκέμβριο του 2013, προχωρήσαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.»
» Από τότε και έπειτα, παρατηρείται, με ικανοποιητικά αυξανόμενο ρυθμό, κατάθεση σημαντικών ποσών. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 33,8 εκατ. ευρώ και, μάλιστα, η τελευταία κατάθεση έγινε πριν από τέσσερις μέρες. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι το συγκεκριμένο ποσό, που αποτελεί προϊόν τέτοιων έκνομων δραστηριοτήτων, συγκεντρώνεται στον εν λόγω λογαριασμό από καταθέσεις ατόμων που ενέχονται σε διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διερευνά η δικαιοσύνη και αποδίδεται, πλέον, αυτό το ποσό στην κοινωνία.»
» Με την υπό κατάθεση τροπολογία ορίζεται ότι αυτά τα ποσά αποτελούν έσοδα του Προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται ενώ, παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο δημόσιο λογιστικό για την ενίσχυση προγραμμάτων ή δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη.»
» Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατανέμεται το ποσό αναλυτικά μεταξύ των φορέων με την εγγραφή και διάθεση των πιστώσεων στον προϋπολογισμό των φορέων που πρόκειται να ενισχυθούν, ενώ προβλέπεται διαδικασία μεταφοράς των τυχόν αδιάθετων πιστώσεων μετά την παρέλευση τριμήνου στους λοιπούς οριζόμενους από την προτεινόμενη ρύθμιση φορείς.»
» Έτσι διασφαλίζεται η έγκαιρη και στοχευμένη αξιοποίηση των ποσών από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών».


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


efm_728x90