16/07/2015
Αυξάνεται κατά 5% η φορολογία στα ασφάλιστρα

 

Αύξηση φορολόγησης σε ασφάλιστρα και σε εισόδημα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, δημιουργώντας νέες δυσκολίες στους νέους επαγγελματίες στον κλάδο των διαμεσολαβούντων αλλά και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του κλάδου ζωής διάρκειας μέχρι δέκα ετών επιβαρύνονται με φόρο 4%, ενώ τα συμβόλαια διάρκειας άνω των δέκα ετών απαλλάσσονται από κάθε φορολογία. Στους κλάδους πυρός, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 25%. Στα ασφάλιστρα οχημάτων ο συντελεστής θα ανεβεί από το 10% στο 15%. Οι αλλαγές αυτές στις φορολογίες ασφαλίστρων (υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει καθεστώς ΦΚΕ και όχι ΦΠΑ) θα ακριβύνουν συνολικά τα ασφάλιστρα κατά 5% μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στα ασφαλιστήρια υγείας, τα οποία θα μεταφέρουν και τις έμμεσες αυξήσεις από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Η αύξηση από το 10% στο 15% στη φορολογία ασφαλίστρων αυτοκινήτου δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον κλάδο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς οι τιμολογιακές μειώσεις κατά το τελευταίο έτος ξεπερνούν το 25%. Ωστόσο, οι εταιρείες φοβούνται ότι και αυτή η μικρή αύξηση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανασφάλιστων οχημάτων.

Φόροι στις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από το 26% στο 29% σε συνδυασμό με την προκαταβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα πλήξουν ιδιαίτερα τους διαμεσολαβούντες (μεσίτες και πράκτορες). Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν ρευστότητα και ισχυρά μεγέθη θα πιεστούν λιγότερο σε σχέση με τις μικρότερες εταιρείες διαμεσολάβησης, οι οποίες στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, τη δραματική υποχώρηση των πωλήσεων και ανανεώσεων συμβολαίων και τις πιέσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και την Τράπεζα της Ελλάδος σε κεφάλαια και χρονικά περιθώρια αποδόσεων ασφαλίστρων. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το μέσο εισόδημα ενός νέου στο επάγγελμα πράκτορα ασφαλειών θα μειωθεί δραματικά μετά τα φορολογικά αυτά μέτρα, με αποτέλεσμα να καταστούν μη βιώσιμες οι νέες και μικρές επιχειρήσεις διαμεσολάβησης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90