15/07/2015
Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ - Στο 200% το 2018

 

Πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της, θα χρειαστεί η Ελλάδα, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που για μία ακόμα φορά χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά την συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο εξαιτίας του γεγονότος ότι την τελευταία χρονιά ανεστάλησαν κάποιες πολιτικές, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

«Η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί ένα δάνειο που θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος της που αναμένεται να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ το 2018», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

«Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αναληφθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν στην απομείωση του χρέους και μάλιστα με τρόπο πιο επιτακτικό από ό,τι επιθυμούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι και ο ΕSM».

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ακόμα ότι στην περίπτωση που η Ευρώπη επιμείνει στην πρότασή της για μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, τότε αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ετών.

Μία ακόμα επιλογή μπορεί να είναι η ετήσια μεταφορά στον προϋπολογισμό ή βαθιά, προκαταβολικά κουρέματα.

Όποια κι αν υπερτερήσει πάντως, τονίζει ότι η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα και στους εταίρους της.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90