14/07/2015
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, προϋπόθεση έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο

 

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να λάβουν οι διατάξεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν κατατεθούν σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε μέχρι το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. 

Η έναρξη του μέτρου θα γίνει από τη δημοσίευση του νέου νόμου (Ιούλιος), ενώ θα εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες με ανάπηρα παιδιά.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δέσμευση η οποία αναμένεται να διατυπωθεί στο νομοσχέδιο.

Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ότι η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.

Στις προωθούμενες αλλαγές θα περιλαμβάνονται ακόμα η κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019, η αναλογική σύνταξη για όσους βγαίνουν πριν από το 67ο έτος και μέχρι τη συμπλήρωσή του, η αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6%, αλλά και μειώσεις των επικουρικών συντάξεων μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6%, η οποία θα έχει αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2015.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90