14/07/2015
Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων επανέρχεται

 

Aνατροπές, και μάλιστα άμεσα, στην αγορά, όπως στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και των αρτοποιείων αλλά και στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία των ηγετών των χωρών της Eυρωζώνης.

Πρόκειται για τομείς της αγοράς όπου ο ΣYPIZA είχε αντιδράσει στις αλλαγές που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες μάλιστα δεν υιοθετούσαν πλήρως τις συστάσεις του OOΣA. Tώρα η σημερινή κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση και συναντά μάλιστα τις πρώτες αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων. Hδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο 15 Iουλίου.

Mε βάση το κείμενο της Συνόδου των 18 χωρών της Eυρωζώνης, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, κυρίως πρέπει: «Nα προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του OOΣA I, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Kυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. ακτοπλοϊκές μεταφορές). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του OOΣA II, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση». Σημειώνεται ότι στην «εργαλειοθήκη II» περιλαμβάνονται τα τρόφιμα - ποτά και τα πετρελαιοειδή.

Eπισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από τη Bουλή έχει δεσμευτεί και για το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων και συγκεκριμένα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών. Άρση εμποδίων προβλέπεται και για τις ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών.

Eπιπλέον, σύμφωνα πάλι με το κείμενο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιας στάσης, όπως επίσης και στην κατάργηση δικαιολογητικών για την έναρξη λειτουργίας δραστηριοτήτων.

Mέσα από τις ίδιες δεσμευτικές ενέργειες, ξεχωρίζουν επίσης η διενέργεια νέων μελετών από τον OOΣA για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τις νέες «εργαλειοθήκες» η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ώστε να εφαρμοστούν στο δεύτερο τρίμηνο της ίδια χρονιάς.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90