13/07/2015
Για τον ELA η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ

 

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ορίου ρευστότητας που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης (ELA).

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής ώστε να αποφασίσει εάν της επιτρέπουν να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη όχι μόνο για να ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά και για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν και από αύριο.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται συμφωνία Ελλάδας - εταίρων προκειμένου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνισθεί το εάν η σχετική συμφωνία θα σφραγισθεί μόνον εάν θα υπάρξει ψήφιση μέτρων από την ελληνική Βουλή ή αρκεί ένα θετικό σήμα από την εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ είναι σχεδόν απίθανο να λειτουργήσουν κανονικά από αύριο Τρίτη 14 Ιουλίου, ακόμη και εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσει σήμερα τις αισιόδοξες προβλέψεις.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90