19/06/2014
Ελληνικά ομόλογα: Κέρδη 30% από τις αρχές του έτους.

 

Με την ασφαλιστική δικλίδα που παρέχει το άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό, όχι μόνον έως τα μέσα του 2015 αλλά και έως τον Μάιο του 2016. Την ίδια ώρα η Eurobank θεωρεί εφικτή την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού έως και το 2020 χωρίς προσφυγή σε νέο δανεισμό από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Από την πλευρά του, το Bloomberg εκτιμά πως οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου, με ενεργητικό άνω του 1,4 τρισ. δολαρίου, εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα, καθώς βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα κέρδη 30% που απέφεραν τα ελληνικά ομόλογα από τις αρχές του έτους.

Κανένα κενό
«Αυτή τη στιγμή το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι καλυμμένο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους δώδεκα μήνες» εκτιμούσε, χθες, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Την ίδια ώρα, το καθαρό όφελος για τον προϋπολογισμό από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια εκτιμάται ήδη στα 200 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση έως το τέλος του έτους. Μάλιστα με τα επιτόκια των εντόκων στα επίπεδα αυτά διευρύνεται η ευελιξία του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων του Αυγούστου, 7 δισ. ευρώ, εάν καθυστερήσει τελικά η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg η Prudential Financial έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα που λήγουν σε πέντε χρόνια ή λιγότερο, η Jupiter Asset Management αυξάνει θέσεις από τον Οκτώβριο, ενώ η Fidelity Investment «κτίζει» σταθερά μεγαλύτερες θέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές, με ενεργητικό μεγαλύτερο από 1,4 τρισ. δολ., έχουν προστεθεί σε άλλους επενδυτές -όπως Invesco, BlackRock και Legal & General Investment Management- που κατέχουν ελληνικό χρέος.

Αβαντάζ
«Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν διαφορετικά προβλήματα και αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο σοβαρών, αν όχι το σοβαρότερο» εκτιμά στέλεχος της Prudential. Σπεύδει όμως να επισημάνει πως τα βασικά αβαντάζ των ελληνικών ομολόγων είναι ότι η σχετική τους αξία είναι ελκυστική και η πιθανή μακροπρόθεσμη πορεία τους είναι ευνοϊκή. Η Prudential, που διαχειρίζεται ενεργητικό μεγαλύτερο από 1 τρισ. δολ., κατείχε ελληνικά πενταετή ομόλογα 9 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο. Το Bloomberg επισημαίνει πάντως πως οι αβεβαιότητες παραμένουν, υπενθυμίζοντας τη μείωση στις τιμές των ομολόγων τον Μάιο, πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, ενόψει εκλογών και εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενη υπονόμευση της διαδικασίας προσαρμογής.

Όσον αφορά στην έκθεση της Εurobank, εκτιμάται πως ο εσωτερικός δανεισμός μέσω φορέων του Δημοσίου, νέες ομολογιακές εκδόσεις της τάξης των 5,5 δισ. κατ' έτος και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία αξιολόγηση «θα μπορούσαν να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6-7 έτη», χωρίς νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Εκτιμά επίσης πως η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση του χρέους θα στηριχθεί κυρίως σε περαιτέρω μείωση δαπανών για τόκους, κατά περίπου 6,6 δισ. μεταξύ 2014-2020 και κατά 17,5 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2030.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90