16/06/2014
Αλλάζει εκ βάθρων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

 

Μετά την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τον καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχουμε αλλαγή φρουράς τόσο στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) όσο και στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, δύο θέσεις «κλειδιά» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει καλυφθεί και η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία χηρεύει μετά την «παραίτηση» Θεοχάρη.

Πιο αναλυτικά, αυτές τις ημέρες ο κ. Χαρδούβελης συγκροτεί το επιτελείο του ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως λένε οι συνεργάτες του, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά στο τραπέζι έχουν πέσει τα πρώτα ονόματα.

Ειδικότερα για τη θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ που επί της ουσίας αποτελεί το «δεξί χέρι» του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, παίζει δυνατά ο κ. Μανώλης Μαματζάκης, καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Sussex.

O κ. Μαματζάκης είχε διατελέσει μέλος του Συμβουλίου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης και, ως εκ τούτου, γνωρίζει το αντικείμενο. Μάλιστα έχει «συμπορευτεί», ακαδημαϊκά, με τον καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού όταν έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Marry. Από το ΣΟΕ αποχωρεί ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος το τελευταίο διήμερο έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group. Ο κ. Τσακλόγλου έπαιξε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, έχοντας κάνει τις Βρυξέλλες δεύτερο σπίτι του.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα συνοδεύσει τον κ. Χαρδούβελη στις Βρυξέλλες ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ ή θα πάει ο κ. Τσακλόγλου, ο οποίος έχει τον «φάκελο» με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Πάντως χθες διαψεύδονταν αρμοδίως ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Μαματζάκη.

Κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έπαιξε και η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία αποχωρεί από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών.

Κατ΄ επανάληψη ο κ. Γιάννης Στουρνάρας την έχει επαινέσει δημοσία αναφερόμενος και στη λιποθυμία της σε μία μαραθώνια και επίπονη σύσκεψη με την ομάδα Τόμσεν. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως της ζητήθηκε να παραμείνει εν όψει των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η αποχώρησή της δεν σχετίζεται με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο, αλλά με το γεγονός ότι ο διπλωμάτης σύζυγός της ανέλαβε θέση στο Παρίσι. Αλλωστε, είχε ενημερώσει γι΄ αυτό τον κ. Στουρνάρα αρκετά πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πιθανότατα θα τη διαδεχθεί η κ. Ελένη - Στυλιανή Ρωμαΐδου, στέλεχος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. ως προϊσταμένη της Οργανικής Μονάδας Οικονομικής Πολιτικής.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Δεκάδες βιογραφικά για τον διάδοχο του Θεοχάρη

Κοσμοσυρροή... παρατηρείται όσον αφορά τον διάδοχο του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς δύο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία του ανοιχτού διαγωνισμού για την κάλυψη της θέσης έχουν υποβληθεί δεκάδες βιογραφικά.

Η προθεσμία για την υποβολή βιογραφικού στο opengov.gr λήγει στις 15 Ιουνίου και η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και... φαβορί για τη θέση. Ετσι «ακούγονται» ο κ. Χάρης Τσαβδάρης, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και ο κ. Θεοχάρης πριν μεταπηδήσει στην ΓΓΔΕ ήταν επικεφαλής της ΓΓΠΣ.

Να σημειώσουμε πως Κομισιόν και ΔΝΤ, πέρα από την «ανησυχία» που είχαν εκφράσει για την απομάκρυνση Θεοχάρη, παρακολουθούν διακριτικά τη διαδικασία επιλογής του νέου γενικού.

Μήνυμα

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, έχουν στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα επιθυμούσαν η θέση να καλυφθεί από πολιτικό πρόσωπο.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην πενταμελή επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει όσους υποβάλουν δικαιολογητικά, συμμετέχει και ο κ. Πιερ Λεπετίτ, γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Εξάλλου, στην κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν μία σειρά από αρμοδιότητες από τη ΓΓΔΕ και να τις μεταφέρουν στον υφυπουργό Οικονομικών, αν και είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα βάλει «βέτο» σε μία τέτοια κίνηση.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90