05/11/2013
Δήλωση προθέσεων στην πρώτη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο

Διερευνητική χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να τεθούν τα φλέγοντα ζητήματα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την είσοδό τους στο υπουργείο Οικονομικών ήρθαν αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες και για τον λόγο αυτό στο τέλος της συνάντησης φυγαδεύτηκαν από άλλη έξοδο.
Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ) ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013, ενώ έθεσαν και τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες.
Πρέπει να τονισθεί πως η τρόικα σε πλήρη σύνθεση (σήμερα έλειπε ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ ) θα έχει την Παρασκευή νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής συμμόρφωσης, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2014 και συγκεκριμένα οι επιπτώσεις στο σκέλος των εσόδων από τον φετινό προϋπολογισμό (carryover effect), οι αποκρατικοποιήσεις, θέματα σχετικά με τις ΔΕΚΟ, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
«Δεν έγινε συζήτηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, δεν έγινε συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί και δεν εξετάσαμε τα προαπαιτούμενα για τη δόση» τόνισε ο ίδιος παράγοντας, αφήνοντας ανοικτό και το χρόνο που θα διαρκέσει αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Το ίδιο στέλεχος ανάφερε πως το βάρος πέφτει στα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ εστίασε και στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων (τον  Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 300 εκατ. ευρώ  τον στόχο) λέγοντας ότι μπορεί να αποδειχθούν κλειδί στη διαπραγμάτευση.

Πηγή: www.in.gr


efm_728x90