11/06/2014
Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουνίου 2014 ότι το Γενικό της Συμβούλιο, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας  βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου, όπου θα συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Στην ατζέντα, εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα, θα βρεθεί η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Η θητεία του νυν διοικητή, Γ. Προβόπουλου, λήγει στις 19 Ιουνίου, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία και της υποδιοικήτριας Ελ. Λουρή Δενδρινού. Σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον κ. Προβόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του, ιδιαίτερα κατά την περιόδο της κρίσης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ, προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο τον διάδοχο τόσο του κ. Προβόπουλου όσο και της κ. Λουρή Δενδρινού. Εν συνεχεία το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει (τυπικώς). Η απόφαση θα πρέπει να κυρωθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο συνεχάρησαν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δηλώσεις

Α. Σαμαράς: «Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».

Ευ. Βενιζέλος: «Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.
Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90