11/06/2014
Το πενταετές ομόλογο της Κύπρου θα προωθηθεί από πέντε διεθνείς τράπεζες.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση προσέλαβε πέντε διεθνείς τράπεζες για να οργανώσουν σειρά επαφών με επενδυτές στην Ευρώπη, κίνηση που ίσως να προμηνύει την επιστροφή της χώρας στις αγορές νωρίτερα από ότι προβλέπεται στο μνημόνιο της.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι προσέλαβε την Deutsche Bank, την Goldman Sachs International, την HSBC, την UBS Investment Bank και την VTB Capital για να οργανώσει τις συναντήσεις. Ίσως να ακολουθήσει συναλλαγή σε ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ανέφερε το υπουργείο.
«Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο εξωτερικός δανεισμός θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας μας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμα στο δημόσιο τομέα για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.
«Δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν ξανά οι ιδιώτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με νέους φόρους, όπως κατ' επανάληψη έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου (λήξης 2020) υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,827%, από 4,948% που ήταν την Πέμπτη.
Έτσι, το περιθώριο από το 10ετές γερμανικό ομόλογο, που αποτελεί σημείο αναφοράς, μειώθηκε στο 3,45%.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους κυπριακού ομολόγου μετά την περασμένη Πέμπτη. Η τελευταία φορά που η απόδοση υποχώρησε κάτω από το όριο του 5% ήταν στις 10 Απριλίου όταν βρέθηκε στο 4,98%.
Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 16,46% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η χαμηλότερη απόδοση καταγράφηκε στις 16 Αυγούστου το 2010 όταν βρέθηκε στο 3,812%. Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων κυπριακών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου που λήγει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους υποχώρησε στο 4,01% και του 5ετούς με λήξη το 2016 υποχώρησε στο 4,31%.
Σημειώνεται πως και τα δύο ομόλογα θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια του προγράμματος.
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει γενικότερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος με μη συμβατικά μέτρα, μείωση του βασικού επιτοκίου κύριων πράξεων αναχρηματοδότησης στο 0,15% και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων (-0,10%).

 

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90